Sudija: Zakoni koji podržavaju elektranu na ugalj u Montani nezakoniti

Sudija: Zakoni koji podržavaju elektranu na ugalj u Montani nezakoniti

Američki sudija za prekršaje proglasio je neustavnim dva zakona u Montani koji su nastojali da spreče zatvaranje elektrane na ugalj tako što su njene vlasnike van države izložili visokim kaznama ako ne bi plaćali dugotrajno održavanje i operativni troškovi, piše AP.

Američki sudija za prekršaje Ketlin DeSoto rekla je da su državne mere prekršile odredbe o slobodnoj trgovini u američkom ustavu i saveznim zakonima koji imaju za cilj da spreče države da se mešaju u privatne ugovore, preneo je Billings Gazette.

Puget Sound Energi, Avista Corp., Portland General Electric i PacificCorp su većinski vlasnici elektrane Colstrip u jugoistočnoj Montani. Njihove matične države Vašington i Oregon postepeno ukidaju upotrebu energije proizvedene u ugalj zbog klimatskih problema – Vašington krajem 2025. i Oregon početkom 2030.

Komunalne kompanije su se ranije protivile plaćanju popravki kako bi se produžio život Colstripa nakon što mogu da prodaju struju.

Talen Montana i Northvestern Energi, koje se ne suočavaju sa zabranama električne energije iz uglja, poseduju ostatak elektrane i žele da ostane otvorena.

Sporne zakone usvojilo je zakonodavno telo Montane pod kontrolom republikanaca, a potpisao ih je guverner Greg Đanforte 2021. godine.

Jedan zakon kaže da ako suvlasnik odbije da učestvuje u operativnim troškovima ili preduzme radnje koje dovode do zatvaranja postrojenja za proizvodnju električne energije bez saglasnosti svih suvlasnika, to će se smatrati „nepoštenom ili obmanjujućom trgovinskom praksom. ” Kao takav, državni tužilac Montane mogao bi izreći novčane kazne do 100.000 dolara dnevno.

Drugi zakon je zahtevao da se sve nesuglasice oko rada fabrike arbitraže u Montani.

Većina Colstrip-ove snage koristi se u državi Vašington.