Otkriveni identiteti žrtava eksplozije na Krimskom mostu

Otkriveni identiteti žrtava eksplozije na Krimskom mostu

Par iz Sankt Peterburga koji su oboje radili kao turistički vodiči poginuo je u eksploziji Krimskog mosta, javio je u nedelju ruski medij Maš. Par je putovao na Krim da snimi dokumentarac o poslednjem ruskom caru.

Žrtve napada su Eduard (53) i Zoja (33), koji su bili muž i žena, napisao je Maš. Zoja je bila profesionalni istoričar i novinar, dok se Eduard specijalizovao za istoriju i arhitekturu Sankt Peterburga.

Napravili su dva Jutjub kanala 2020. godine, gde su počeli da objavljuju dokumentarne filmove. Kanali trenutno prikazuju samo seriju o poslednjem ruskom caru Nikolaju II i njegovoj porodici pod nazivom: „Poslednji Romanovi. Pad carstva.’

„Ovo je mali porodični projekat“, navodi se u opisu kanala i dodaje da je „filozofija para da ’kažemo ne dosadnim dokumentarcima‘“. Eduard i Zoja su navodno planirali da snime još jedan deo svog dokumentarca na Krimu kada krenu na poluostrvo, rekao je Maš.

Prema pisanju medija, oni su pokušali da posete palatu Livadiju, nekadašnje letnje utočište Nikolaja Drugog, gde je bila i konferencija na Jalti koja je okupila Josifa Staljina, Vinstona Čerčila i Frenklina Ruzvelta 1945. godine.

Par je putovao zajedno sa prijateljem iz Moskve, sudijom identifikovanom kao Sergejom, koji je takođe imao kuću na Krimu, gde su prijatelji planirali da ostanu mesec dana, rekao je Maš, tvrdeći da je u njihovom automobilu bila i četvrta osoba. , čovek identifikovan samo kao Gleb.

Mediji su preneli da bi ukupan broj žrtava tako mogao da bude pet, jer je među njima i vozač kamiona. Međutim, ruske vlasti su samo izvestile da su pronašle tela muškarca i žene na licu mesta, ne iznoseći dalje detalje. Zvaničnici takođe nisu komentarisali izveštaj Maša.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je u nedelju da su teroristički akt na mostu isplanirali i izveli ukrajinski obaveštajci uz pomoć nekih ruskih i stranih državljana.

Ruska Federalna služba bezbednosti identifikovala je osumnjičene u tom slučaju, rekao je Bastrikin, ne otkrivajući identitet. Ranije su Mash i Telegram kanal Baza izvestili da je kamion koji je eksplodirao pripada ruskom državljaninu identifikovanom kao Samir Jusubov, ali da ga je u stvari koristio njegov rođak po imenu Makhir. Kako prenose mediji, Makhir je upravljao vozilom kada je eksplodiralo. Ruski zvaničnici ovu informaciju nisu ni potvrdili ni demantovali.

Napad je doveo do delimičnog urušavanja mosta na autoputu i ​​zapalilo se sedam rezervoara goriva voza koji je išao ka Krimu kroz obližnji železnički most. I drumski i železnički saobraćaj na mostu ponovo je otvoren do kraja dana u subotu.