Erdogan se nada da će Ukrajina i Rusija pregovarati o miru

Erdogan se nada da će Ukrajina i Rusija pregovarati o miru

Turska ulaže velike napore da postigne pozitivne rezultate u okončanju rata u Ukrajini i nada se budućim razgovorima Ukrajine i Rusije,  izjavio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, odgovarajući na pitanje dopisnika Ukrinforma.

„Sa napretkom, sa napretkom koji smo napravili, vrlo brzo će se pojaviti veliki rezultat“, uveren je Erdogan.

Prema njegovim rečima, Turska je jedina zemlja koja razgovara sa obe zaraćene strane. „Mogu da razgovaram apsolutno mirno sa obe zemlje, sa oba lidera, razgovaramo sa predsednikom Zelenskim i predsednikom Putinom“, rekao je Erdogan i dodao da će Putina ponovo pozvati u petak.

Predsednik Turske je istakao da je zahvaljujući takvoj komunikaciji sa obe strane, posebno, preko Crnog mora izvezeno više od 6 miliona tona ukrajinskog žita.

Erdogan je takođe istakao ulogu svoje zemlje u oslobađanju više od 200 boraca puka Azov, od kojih petorica, komandanti, trenutno borave u Turskoj i nedavno su se okupili sa svojim porodicama. Zamena zarobljenika bila je veoma važna tema, kao i pitanje izvoza žitarica, ali i đubriva, dodao je lider. „Nijedna druga država na svetu nije uradila ono što smo mi uradili u ovom smislu“, naglasio je on.

Ukrinform je postavio pitanje da li turski lider ne smatra da je povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine preduslov za mirovne pregovore Kijeva i Moskve. Dopisnik na ovo nije dobio direktan odgovor. Umesto toga, Erdogan je rekao da je uveren da će doći do pregovora između dva lidera.

„U pravednom miru neće biti gubitnika… Loš mir je bolji od rata“, rekao je Erdogan. Istovremeno je zamerio nekim evropskim liderima koji navodno „eskaliraju situaciju”.

Kako je saopšteno, predsednik Turske je učestvovao na prvom samitu Evropske političke zajednice, koji je održan u Pragu 6. ​​oktobra.