SAD o ruskom preuzimanju ZNPP: Putinov papir ništa ne menja

SAD o ruskom preuzimanju ZNPP: Putinov papir ništa ne menja

Sjedinjene Američke Države ne priznaju nijedan Putinov ukaz i izjave rukovodstva Kremlja o ruskom preuzimanju Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je prvi zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel na brifingu u Vašingtonu u četvrtak, prenosi Ukrinform.

„Zaporožje pripada Ukrajini, a [Zaporožja] elektrana pripada Ukrajini. A struja i energija koju ona proizvodi s pravom pripada Ukrajini“, rekao je on, upitan da prokomentariše Putinov ukaz o prenosu okupirane elektrane. u federalno vlasništvo Rusije.

Patel je rekao da Putin „nema apsolutno nikakva ovlašćenja da preuzme elektranu u drugoj zemlji“. Stoga, nastavio je, „parče papira koji je izdao on [Putin] ili njegova vlada svakako ne menja tu činjenicu“.

Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu u martu. Kremlj je 5. oktobra zvanično objavio da elektrana sada navodno pripada Rusiji.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je tokom posete Kijevu u četvrtak da privremeno okupirana nuklearna elektrana u Enerhodaru ostaje ukrajinski objekat.