Filadelfija se izvinjava zbog eksperimenata nad crncima

Filadelfija se izvinjava zbog eksperimenata nad crncima

FILADELFIJA – Grad Filadelfija se u četvrtak izvinio zbog neetičkih medicinskih eksperimenata koji su izvedeni nad uglavnom crnim zatvorenicima u zatvoru Holmsburg od 1950-ih do 1970-ih, piše AP.

Ovaj potez dolazi nakon što su aktivisti zajednice i porodice nekih od tih zatvorenika ukazali na potrebu za formalnim izvinjenjem. Takođe prati niz izvinjenja iz raznih američkih gradova zbog istorijski rasističke politike ili nepravednih postupaka nakon rasnog obračuna širom zemlje nakon ubistva Džordža Flojda od strane policajca u Mineapolisu.

Grad je dozvolio istraživaču Univerziteta Pensilvanije dr Albertu Kligmanu da sprovede dermatološke, biohemijske i farmaceutske eksperimente koji su namerno izložili oko 300 zatvorenika virusima, gljivicama, azbestu i hemijskim agensima, uključujući dioksin — komponentu Agent Orange-a. Velika većina Kligmanovih eksperimenata izvedena je na crncima, od kojih su mnogi čekali suđenje i pokušavali da uštede novac za kauciju, a mnogi od njih su bili nepismeni, saopštio je grad.

Kligman, koji je bio pionir u lečenju akni i bora Retin-A, umro je 2010. Mnogi od bivših zatvorenika imali bi doživotne ožiljke i zdravstvene probleme od eksperimenata. Grupa zatvorenika je 2000. godine podnela tužbu protiv univerziteta i Kligmana koja je na kraju odbačena zbog zastarelosti.

Gradonačelnik Filadelfije Džim Keni rekao je u izvinjenju da su eksperimenti iskorišćavali ranjivu populaciju i da se uticaj tog medicinskog rasizma produžavao generacijama.

„Bez izgovora, zvanično i zvanično upućujemo iskreno izvinjenje onima koji su bili izloženi ovom nehumanom i užasnom zlostavljanju. Takođe nam je žao što je trebalo predugo da čujemo ove reči“, napisao je Keni.

Prošle godine, Univerzitet Pensilvanije izdao je formalno izvinjenje i skinuo Kligmanovo ime sa nekih počasti kao što su godišnja serija predavanja i profesorsko mesto. Univerzitet je takođe usmerio sredstva za istraživanje stipendistima fokusiranim na dermatološka pitanja kod obojenih ljudi.