Bajden: Pomilovanje za ‘posedovanja’ marihuane

Bajden: Pomilovanje za ‘posedovanja’ marihuane

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden će pomilovati hiljade Amerikanaca osuđenih za „jednostavno posedovanje“ marihuane po saveznom zakonu, dok njegova administracija preduzima dramatičan korak ka dekriminalizaciji droge i rešavanju prakse naplate koja nesrazmerno utiče na obojene osobe, prenosi AP.

Bajdenov potez takođe pokriva hiljade osuđenih za zločin u okrugu Kolumbija. On takođe poziva guvernere da izdaju slična pomilovanja za one koji su osuđeni za državna krivična dela marihuane, što odražava ogromnu većinu slučajeva posedovanja marihuane.

Bajden je u izjavi rekao da ovaj potez odražava njegov stav da „niko ne bi trebalo da bude u zatvoru samo zbog upotrebe ili posedovanja marihuane“.

„Previše života je prekinuto zbog našeg neuspelog pristupa marihuani“, dodao je on. „Vreme je da ispravimo ove greške.“

Prema Beloj kući, niko trenutno nije u saveznom zatvoru samo zbog „jednostavnog posedovanja“ droge, ali bi pomilovanje moglo pomoći hiljadama da prevaziđu prepreke za iznajmljivanje kuće ili pronalaženje posla.

„Postoje hiljade ljudi koji su ranije osuđivani zbog posedovanja marihuane, a zbog toga im može biti uskraćeno zapošljavanje, smeštaj ili mogućnost obrazovanja“, rekao je on. „Moja akcija će pomoći u otklanjanju kolateralnih posledica koje proističu iz ovih osuda.

Bajden takođe upućuje sekretaru za zdravstvo i ljudske službe i američkom državnom tužiocu da razmotre kako je marihuana zakazana prema saveznom zakonu. Promena rasporeda droge bi smanjila ili potencijalno eliminisala krivične kazne za posedovanje.

Ali Bajden je rekao da veruje da, pošto savezna vlada i mnoge države ublažavaju zakone o marihuani, treba da zadrže ograničenja trgovine, marketinga i prodaje maloletnika.

Taj potez Bajdena stavlja saveznu vladu u rang sa drugim velikim gradovima poput Njujorka koji se godinama kreću ka dekriminalizaciji hapšenja marihuane na niskom nivou. Ali postoji velika podela u državi jer neke policijske službe i dalje veruju da droga vodi ka ozbiljnijem kriminalu, a ignorisanje prekršaja niskog nivoa ohrabruje kriminalce.

Ovaj potez takođe ispunjava jedan od glavnih prioriteta demokratskog kandidata u jednoj od najkritičnijih trka za Senat njihove stranke, pošto je potguverner Pensilvanije Džon Feterman više puta pritiskao Bajdena da preduzme korak.