Rusi uhapšeni na Aljasci

Rusi uhapšeni na Aljasci

Dva „strana državljana“ otkrivena su u utorak u blizini zajednice Gambel. Gambel se nalazi na najzapadnijem kraju ostrva i udaljen je nekih 58 kilometara od ruskog poluostrva Čukotka.

Muškarci su rekli meštanima u Gambelu da su tamo doplovili malim čamcem iz grada Egvekinota na severoistoku Rusije, rekao je gradski službenik Kertis Siluk lokalnim medijima. Grad se nalazi na više od 480 kilometara od ostrva Svetog Lorensa.

Obalska straža je prvo privedeni par nazivala „ruskim državljanima“, ali je kasnije rekla da se sada smatraju „stranim državljanima“. Zvaničnici nisu otkrili nikakve detalje o njihovom identitetu ili nacionalnosti.

Guverner Aljaske Majk Danlivi potvrdio je incident u sredu. „Ove dve osobe koje su došle iz Rusije čamcem i zadržane u Gambelu, koliko sam shvatio, oni su u Enkoridžu i sada se bave federalnim vlastima“, rekao je on. Guverner je njihov dolazak nazvao i „iznenađenjem“, dodajući da lokalne vlasti ne bi trebalo da „predviđaju neprekidan priliv pojedinaca ili flotilu pojedinaca“.

„Nemamo naznaka da će se to dogoditi“, rekao je on.

Njih dvojica su od tada prebačeni u pritvor Carinske i granične službe, a Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD trenutno procenjuje njihov slučaj, preneli su mediji. Lokalne vlasti su takođe obavestile senatora Aljaske Dena Salivana, koji je rekao da je o tom pitanju razgovarao sa šefom Državne bezbednosti Alehandrom Majorkasom. Salivan je takođe rekao da stvar „prolazi kroz proces da se utvrdi prihvatljivost ovih pojedinaca da uđu u Sjedinjene Države“.

Razlozi koji su naveli dvojicu muškaraca da navodno krenu u tako smelu avanturu ostaju nepoznati, ali neki meštani navodno tvrde da su im čamdžije rekli da pokušavaju da pobegnu od ruske vojske.

Takođe je nejasno da li je par zaista plovio sve od Egvekinota do Gambela. Ruski zvaničnici još nisu komentarisali situaciju.