Selaković: Samo ekstremistima smeta nečija neutralnost

Selaković: Samo ekstremistima smeta nečija neutralnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je evroposlanica Viola fon Kramon u svom novom napadu na Srbiju razotkrila sav besmisao politike pritisaka i kažnjavanja naše zemlje, koja bi, prema njenim rečima, mogla da bude „kolateral“ zbog svoje neutralne pozicije, piše N1.

Samo ekstremistima može da smeta nečija neutralnost, a reč „kolateral“, kojom su politički oci Fon Kramon nazivali ubijene srpske civile tokom agresije NATO na našu zemlju ponovo se zloslutno unosi u evropski politički rečnik, naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

On je podsetio da se čak i u Drugom svetskom ratu neutralnost država poštovala i da su oni koji su odabrali da se ne mešaju u sukobe velikih bili pošteđeni pritisaka i sankcija, pa je tako i država iz koje dolazi Fon Kramon poštovala neutralnost Švedske, Španije i Švajcarske.

I tu je, naravno, bilo izuzetaka, jer je vojska države iz koje dolazi Fon Kramon bombardovala Beograd, nakon što su se njegovi građani usudili da izraze svoja slobodarska osećanja i antifašističke stavove, ukazao je Selaković.

Selaković je istakao da su građani Srbije i danas jednako slobodarski i antifašistički opredeljeni, i ako zbog toga treba da budu kažnjeni, neka Fon Kramon i njeni istomišljenici budu bar toliko pošteni i kažu da je to razlog zbog kojeg će energenti za njih biti skuplji nego za ostale Evropljane.

Srbija jeste neutralna i slobodarska, i time se ponosi, ali Fon Kramon nije neutralna ni kada lobira za albanske separatiste na Kosovu i Metohiji, ni kada pokušava da namerno ciničnim i provokativnim rečnikom vređa građane ove zemlje i zagovara uvođenje sankcija Srbiji, kazao je Selaković.

Viola fon Kramon je rekla za Nova.rs , pošto su države EU glasale za osmi paket sankcija Rusiji, što podrazumeva da od 1. decembra, dokle je produženo važenje te odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, da je „politika balansiranja i ‘sedenja na dve stolice’ praktično došla do kraja i sada bi Srbija mogla da bude kolateral zbog svoje ‘neutralne’ pozicije“.

Štaviše, današnji samit Evropske političke zajednice u Pragu biće važan korak ka evropskom jedinstvu, kad je reč o Rusiji, i očekujem da će poslužiti i za usklađivanje sa Srbijom“, kazala je Fon Kramon.