Australija obećava brzu akciju nakon nacističkih pozdrava

Australija obećava brzu akciju nakon nacističkih pozdrava

Navodni nacistički pozdravi i zviždanje na ceremoniji dobrodošlice domorodaca u finalu Kupa Australije u subotu doveli su do toga da je Fudbal Australije obećao da će preduzeti brzu i snažnu akciju protiv „male manjine pojedinaca“.

Fudbalski australijski fudbal osudio je „antisocijalno ponašanje“ na stadionu Vestern Sidnej, gde je FK Makartur pobedio 2-0 protiv Sidnej junajteda 58 pred više od 16.000 navijača.

Upravno telo je u saopštenju objavljenom u nedelju navelo da „danas procenjuje sve dostupne snimke i slike određenih pojedinaca koji su od značaja za našu organizaciju i širu fudbalsku zajednicu Australije, uključujući isticanje ’Hitlerovog pozdrava’.

Fudbal Australija „blisko sarađuje sa menadžmentom stadiona CommBank i policijom Novog Južnog Velsa kako bi odredio snažnu i brzu akciju u vezi sa bilo kojim identifikovanim antidruštvenim ponašanjem, koje se takođe može smatrati nezakonitim u državi Novi Južni Vels“, a organizacija će „ voditi razgovore sa Sidnej junajtedom 58 o ponašanju određenih navijača, što bi moglo dovesti do individualnih i klupskih sankcija.

Čini se da slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju 58 pristalica Sidneja kako izvode nacističke pozdrave, a klub je rekao da blisko sarađuje sa vlastima na sprovođenju potpune istrage.

„FK Sidnej junajted 58 ima nultu toleranciju prema bilo kom obliku nepoštovanja, rasizma ili diskriminacije“, saopštio je klub, ranije poznat kao Sidnej Hrvatska.

„Oni koji se ne pridržavaju ovih vrednosti nisu dobrodošli u Sidnej Junajted 58 FC i njihovi stavovi nikada neće biti tolerisani.

Bivši australijski reprezentativac Džejd Nort, koji je bio prvi autohtoni igrač koji je bio kapiten nacionalnog tima poznat kao Socceroos, rekao je da je ponašanje, koje je uključivalo izviždanje na ceremoniji „Dobrodošli u zemlju“ i izbačeno osam navijača, bilo nepoštovanje.

„Izuzetno je razočaravajuće što neki delovi australijskog društva danas ne poštuju poštovanje kulture i prakse Aboridžina i naroda sa ostrva Tores Strait, u istom duhu u kome je prošireno“, kopredsedavajući Football Australia National Indigenous Savetodavna grupa je rekla.

U nedelju, ko-izvršni direktori profesionalnih fudbalera Australije Bo Buš i Ketrin Gil rekli su da su neposlušni navijači srušili „univerzalne vrednosti poštenja, poštovanja i hrabrosti“.

„Naš sport sada mora da odgovori i igrači su posvećeni igranju važne uloge“, zahtevaju Buš i Gil u izjavi.

„Efikasan odgovor neće biti razvijen fokusiranjem na to da li je ove radnje izvršila manjina ili ne“.