Stoltenberg upozorio Rusiju na posledice upotrebe nuklearnog oružja

Stoltenberg upozorio Rusiju na posledice upotrebe nuklearnog oružja

Generalni sekretar Jens Stoltenberg nazvao je retoriku o nuklearnom oružju u govorima ruskog predsednika Vladimira Putina „opasnom i neodgovornom“, piše „Evropska istina“.

„Jasno smo stavili do znanja predsedniku Putinu da bi svaka upotreba nuklearnog oružja imala ozbiljne posledice po Rusiju. I, naravno, promenila bi prirodu sukoba“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za TV kanal En-Bi-Si.

„Takođe smo jasno stavili do znanja da se nuklearni rat ne može dobiti i da ga ne treba pokrenuti“, dodao je on.

Stoltenberg je ranije rekao da ukrajinske oružane snage napreduju i da su u stanju da se efikasno suprotstave ruskoj vojsci, o čemu svedoči oslobađanje Lajmana u regionu Donjecka ove nedelje.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin osudio je izjave Rusije o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja i naglasio da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Šojguu dao upozorenje o mogućim posledicama takvog poteza.

Putin je posle najave delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji još jednom zapretio zapadnim zemljama upotrebom nuklearnog oružja. Zapadni lideri osudili su Putinovu nuklearnu retoriku, nazvavši je opasnom eskalacijom i „zveckanjem oružjem“.