Izlazne ankete: Na vanrednim izborima u Bugarskoj pobedila je partija bivšeg premijera Bojka Borisova

Izlazne ankete: Na vanrednim izborima u Bugarskoj pobedila je partija bivšeg premijera Bojka Borisova

„Građanski pokret za razvoj Bugarske“ (GERB) bivšeg dugogodišnjeg premijera zemlje Bojka Borisova pobedio je na četvrtim parlamentarnim izborima u zemlji u poslednjih godinu i po dana, prenosi „Evropska istina“, ovo su rezultati izlazne ankete agencije BGNES.

Partija Borisova dobila je 25,8 odsto glasova, a liberalna i proevropska „Nastavak promena” bivšeg premijera Kirila Petkova – 18,5 odsto.

Rezultat GERB-a ne daje apsolutnu većinu u parlamentu, pa će stranka morati da traži koalicione saveznike.

Na trećem mestu je turska etnička partija „Pokret za prava i slobode“, koja teži saradnji sa GERB-om, sa 13,5 odsto glasova.

Članovi prethodne vladine koalicije – „Bugarska socijalistička partija“ i proruski „Renesans“ dobijaju 11,3 odsto, odnosno 10,2 odsto glasova.

I „Demokratska Bugarska“ će vrlo verovatno ući u parlament sa oko sedam odsto glasova.

Do sada barijeru nisu savladale populistička partija „Ima takav narod“ i konzervativni „Bugarski uspon“. Na čelu ove druge nalazi se bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev, koji je podneo ostavku pošto je rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nazvao „operacijom“.

Izlazna anketa kanala Nove TV pokazuje i pobedu stranke GERB – 24,7 odsto glasova. Na drugom mestu – „Nastavak promena“ sa 18,8%, na trećem „Pokret za prava i slobode“ – 14,5% glasova.

Politička kriza u Bugarskoj počela je u junu, kada je populistička partija „Ima takav narod” napustila koaliciju. Opoziciona partija GERB pokrenula je izglasavanje nepoverenja, a vlada Kirila Petkova je smenjena.

Ukoliko novoizabrani parlament ne bude u stanju da formira vladu, predsednik Bugarske Rumen Radev će imenovati tehnički kabinet, koji će verovatno raditi do sledećih izbora. Neki analitičari, međutim, smatraju da će stranke uspeti da se ujedine na pozadini ekonomske krize i rata u Ukrajini i formiraju vladu tehnokrata.