Blumberg: SAD su spremne da pomognu ukrajinskoj ekonomiji za 1,5 milijardi dolara svakog meseca, isto očekuju i od EU

Blumberg: SAD su spremne da pomognu ukrajinskoj ekonomiji za 1,5 milijardi dolara svakog meseca, isto očekuju i od EU

Sjedinjene Države su rekle da su spremne da podrže finansijski sistem sa 1,5 milijardi dolara mesečno pomoći dok se sveobuhvatni rat protiv Rusije nastavlja i gura svoje evropske saveznike da obezbede slične iznose, piše „Evropska istina”, a prenela je agencija Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je, prema rečima sagovornika publikacije, posebno poslednjih dana razgovarala sa zvaničnicima EU, gde su insistirali da Evropa učini više. Prethodno su ga i saveznici bloka i neke evropske diplomate kritikovale zbog izuzetno sporog tempa donošenja odluka o podršci Kijevu.

Trenutni razgovori između SAD i EU tiču se stvaranja redovnijeg mehanizma za podršku ukrajinskoj ekonomiji, s obzirom da rat ulazi u produženu fazu. Američka strana je istakla da će se u budućnosti u Kongresu povećavati zahtevi za ravnomerniju raspodelu podrške Kijeva među saveznicima.

Očekuje se da će lideri EU razgovarati o finansijskim zahtevima Ukrajine na neformalnom samitu u Pragu krajem sledeće nedelje. Diplomatama zaduženim za pripreme sastanka rečeno je da će očekivani iznos finansiranja evropskih zemalja iznositi 1,5 milijardi dolara svakog meseca – isto kao i u slučaju Sjedinjenih Država.

Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Ukrajini je svakog meseca potrebno oko pet milijardi dolara za pružanje osnovnih usluga stanovništvu i podršku privredi.

Podsetimo, Evropska unija je 20. septembra usvojila konačnu odluku o brzoj dodeli 5 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini za podršku u ratnim uslovima. Novac je obezbeđen u vidu dugoročnih kredita po veoma povoljnim uslovima. Pored toga, odlukom su predviđena sredstva za budžet EU za pokriće rizika od gubitaka po ovim dodatnim kreditima, kao i već isplaćene tranše od milijardu evra.

Ovo je drugi deo paketa makrofinansijske pomoći EU za Ukrajinu u iznosu od 9 milijardi evra, koji je Evropska komisija objavila u aprilu, a usaglasio Evrosavet na junskom samitu. Prvu milijardu od ove sume Ukrajina je dobila u dve tranše 1-2 avgusta.