Američki Senat je konačno odobrio nacrt zakona o privremenom finansiranju Ukrajine sa 12,3 milijarde dolara

Američki Senat je konačno odobrio nacrt zakona o privremenom finansiranju Ukrajine sa 12,3 milijarde dolara

Američki Senat (gornji dom parlamenta) u četvrtak je konačno usvojio nacrt zakona o takozvanom privremenom budžetskom finansiranju, kojim se predviđa 12,3 milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Za nacrt zakona glasala su 72 senatora, protiv se izjasnilo 25. Gornji dom Kongresa je u utorak sa približno istim brojem glasova podržao njegovo uvrštavanje na dnevni red.

Dokument sada ide u Predstavnički dom, gde se očekuje da će biti izglasan u petak. Ovo će omogućiti američkoj vladi da izbegne gašenje – prinudnu suspenziju rada državnih institucija, koja bi mogla da počne u subotu.

Nacrt zakona uključuje paket pomoći Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih trupa. Ovo posebno uključuje 3 milijarde dolara za vojnu pomoć, uključujući obuku, opremu, naoružanje i logističku podršku; 1,5 milijardi dolara za popunu zaliha američke opreme dostavljene Ukrajini ili stranim zemljama koje su pružile podršku; i 2,8 milijardi dolara za kontinuiranu vojnu, obaveštajnu i drugu podršku odbrane.

Dodatnih 35 miliona dolara biće namenjeno finansiranju odgovora na „potencijalne nuklearne i radiološke incidente“ u Ukrajini, kao i sprečavanju krađe ovih materijala.

Kako je objavljeno, Ministarstvo odbrane SAD je u sredu objavilo novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 1,1 milijardu dolara, koji uključuje 18 visoko mobilnih artiljerijskih raketnih sistema ili HIMARS.

Kasnije je postalo poznato da je deo paketa usmeren na dugoročnu podršku odbrambenim potrebama Ukrajine.