Estonija: Rusija pokušava da skrene pažnju sa Ukrajine

Estonija: Rusija pokušava da skrene pažnju sa Ukrajine

Prema rečima ministra odbrane Estonije Hana Pevkura, Rusija možda pokušava da skrene pažnju sa Ukrajine incidentima curenja gasa Severni tok, piše „Evropska istina”.

Rusija bi želela da se evropske zemlje i NATO saveznici bave svojim unutrašnjim poslovima. Ovo je sve da bi Rusija mogla mirno da se obračuna sa Ukrajinom“, rekao je Pevkur.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Estonije Urmasa Reinsalua, Rusija je počela postepeno da eskalira: „Uostalom, u narednim danima, prema Rusiji, trebalo bi da dođe do pravnog rasparčavanja Ukrajine, koja je obećala da će se braniti sa svom svojom nuklearnom snagom.A ako Rusija pribegne takvoj terorističkoj operaciji, onda bi trebalo razmišljati o nadgledanju njene strateške infrastrukture, jer ono što je moguće pod vodom može se desiti i na kopnu.U stvari, isto se dešava i u ekonomskoj zoni saveznika. “

Pevkur je, sa svoje strane, istakao da će u jednom trenutku gasovod morati da se popravi, a za to će biti potrebna zaštita.

„A sad zamislite: jednog lepog dana u međunarodnim medijima se pojavljuje vest da ruski ratni brodovi idu u Danski moreuz da čuvaju gasovod dok se popravlja i, iznenađenje, iznenađenje, tamo stvore neku vrstu mehura protivvazdušne odbrane, čime se zatvara pristup Baltičkom moru. Rusija ne preduzima nijedan korak bez strateškog interesa“, upozorio je Pevkur.

Kao što znate, početkom nedelje došlo je do curenja gasa na gasovodima Severni tok-1 i Severni tok-2. Pretpostavlja se da je do toga moglo doći zbog podrivanja cevovoda.

U Nemačkoj se sumnja da je curenje gasa na ograncima ruskih gasovoda Severni tok kroz Baltičko more rezultat namernih radnji. Danska i Švedska takođe sugerišu da je možda reč o sabotaži.

Istovremeno, Ruska Federacija je počela da istražuje incidente kao „čin međunarodnog terorizma“.