Brazilski Bolsonaro angažuje Nejmara

Brazilski Bolsonaro angažuje Nejmara

SAO PAULO — Brazilski predsednik Žair Bolsonaro zatražio je pomoć od fudbalske zvezde Nejmara u prekidu kampanje u sredu, samo četiri dana pre opštih izbora u zemlji.

Bolsonaro je posetio neprofitni institut za mlade koji je Nejmar osnovao u gradu Praja Grande i primio poziv od igrača Pari Sen Žermena, koji se zahvalio lideru krajnje desnice i rekao da je ponosan na njega.

Bolsonaro u velikoj meri zaostaje za levičarskim bivšim predsednikom Luizom Inasijom Lulom da Silvom u anketama uoči nedeljnih izbora. Brazilski predsednik stigao je na Institut Nejmar Mlađi, u blizini Sao Paula, nakon što je vozio motocikl zajedno sa pristalicama.

„Predsedniče Bolsonaro“, rekao je Nejmar u video snimku koji je objavio brazilski ministar komunikacija Fabio Farija. „Zahvaljujem vam na vašoj veličanstvenoj poseti. Voleo bih da sam tamo, nažalost, daleko sam. Ali ja ću biti sa vama u sledećem. Veoma sam srećan jer si tu.”

Bolsonaro je na Tviteru objavio još jedan video koji prikazuje Nejmarov poziv tokom njegove posete, dok je stotine dece kružilo oko predsednika i slikalo se sa njim.

„Zahvaljujem vam na podršci, kao i uvek“, rekao je fudbaler lideru krajnje desnice. „Znaš da sam veoma ponosan na tebe.“

Nejmar je igrao u utorak u pobedi Brazila 5-1 protiv Tunisa u prijateljskoj utakmici pred Svetsko prvenstvo u Parizu. Jedan od golova postigao je sa bele tačke.

Tokom pandemije COVID-19, napadač je na svojim kanalima društvenih medija sugerisao da povlači podršku Bolsonaru, koji je nevakcinisan i sa ponosom krši zdravstvene protokole dok se bolest širila. Više od 680.000 ljudi umrlo je od virusa u Brazilu.

Bolsonaro je rekao da je Nejmarov institut „referenca za ceo Brazil“.

„Naš Nejmar je izvor ponosa za sve nas“, rekao je brazilski predsednik.

Nejmar da Silva Santos, igračev otac i agent, takođe je proslavio Bolsonarovu posetu na svojim kanalima na društvenim mrežama.