Novi pristup lečenju daje obećavajuće rezultate kod pedijatrijskih karcinoma koji se teško leče

Novi pristup lečenju daje obećavajuće rezultate kod pedijatrijskih karcinoma koji se teško leče

Istraživači su razvili funkcionalni precizni medicinski pristup koji cilja na rak kombinovanjem genetskog testiranja sa novim načinom testiranja pojedinačnih lekova na uzorcima tumora. Rezultati kliničke studije objavljeni su u časopisu Nature Medicine.

Ovaj kombinovani pristup, koji je razvila istraživačica raka na Međunarodnom univerzitetu Floride, Diana Azzam, po prvi put je uspešno korišćen za usmeravanje lečenja pacijenata sa relapsom pedijatrijskih karcinoma u saradnji sa First Ascent Biomedical i dr. Maggie Fader u Helen & Jacob Shaham Cancer & Blood Disorders Institut pri Niklaus dečijoj bolnici u Majamiju.

To je dovelo do poboljšanja kod 83% dece, uključujući Logana Dženera (8), čija je relapsna leukemija uspešno lečena Azamovim novim vođenim pristupom.

„Rezultati su uzbudljivi jer je rak koji se vraća mnogo teže lečiti. Videti poboljšanje kod 83% pacijenata je neverovatno obećavajuće,“ rekao je Azam, docent zdravstvenih nauka o životnoj sredini na FIU Robert Stempel koledžu za javno zdravlje i socijalni rad i član odbora Društva za funkcionalnu preciznu medicinu koji je vodio studiju. „Ovo bi mogao biti način na koji pretvaramo rak u bolest kojom se može upravljati.“

Približno 2 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama svake godine ima dijagnozu raka, prema Nacionalnom institutu za rak. Očekuje se da će skoro 30% (više od 600.000) umreti.

Probojni pristup

Pristup koji je Azzam pionirski ima nekoliko prednosti u odnosu na postojeće procese precizne medicine, uključujući brže rezultate i više opcija lečenja za lekare.

Azzamov pristup uključuje uzimanje uzorka krvi ili tumora i obogaćivanje i obradu ćelija raka u laboratoriji na način koji je veoma sličan načinu na koji bi one normalno rasle u telu. Zatim je kancer izložen više od 120 lekova koje je odobrila FDA, uključujući i lekove protiv raka i lekove koji nemaju rak. Ovi lekovi se takođe mogu testirati u različitim kombinacijama koje preporučuje klinički tim. Pojavljuju se najbolji uništavači raka. Ceo proces traje oko nedelju dana.

„Azzam laboratorijski pristup oslobađa se nagađanja i donosi listu najefikasnijih lekova sa kojima onkolog može da radi“, rekao je dekan koledža Stempel Tomas R. Gilarte, koji je takođe jedan od autora članka u Nature Medicine. „To ubrzava naše razumevanje toga koji tretmani raka najbolje rade za pacijente i njihove specifične potrebe.“

Sa 3 godine, Loganu Dženeru je dijagnostikovana akutna mijeloična leukemija. Dobio je hemoterapiju i transplantaciju koštane srži. Rak se vratio 14 meseci kasnije.

Fader, Loganov onkolog i koistraživač u studiji, upisao ga je u kliničko ispitivanje.

„Ono što je jedinstveno je to što je lako i brzo dobiti rezultate o tome koji bi bio najoptimalniji režim, tako da možemo brzo da reagujemo“, rekao je Fader koji je zaposlen u KIDZ Medical Services i brine o pacijentima u Dečjoj bolnici Niklaus. „To je važno jer govorimo o tome da dete sa rakom postaje sve gore iz dana u dan.“

Azzamovi rezultati testa otkrili su koja kombinacija lekova može dobro da deluje za Logana. Podjednako vredni, rezultati su pokazali da se idarubicin, za koji se zna da izaziva srčanu toksičnost pri veoma visokim dozama, može zadržati bez uticaja na efikasnost lečenja. Trideset tri dana nakon početka lečenja vođen Azzamovim rezultatima, Logan je postigao remisiju — u poređenju sa 150 dana prethodnog puta. Dve godine kasnije, Logan ostaje bez raka.

Ispitivanje je dalo preporuke za 19 pacijenata koji su učestvovali. Šest ih je dobilo tretman vođen Azzamovim rezultatima, a pet, uključujući Logana, pokazalo je poboljšane rezultate preživljavanja tokom studije.

Šta je sledeće

Ova studija je posebno relevantna jer su većina učesnika bili pripadnici etničkih manjina, koji mogu imati različite odgovore na lekove koje je odobrila FDA. Azam takođe predvodi istraživački projekat kao deo Istraživačkog centra FIU u manjinskim institucijama za smanjenje zdravstvenih razlika kod pacijenata sa rakom u detinjstvu.

U toku su veća personalizovana klinička ispitivanja lečenja raka za decu i odrasle.

Azamova laboratorija treba da postane prva federalno sertifikovana velika laboratorija posvećena funkcionalnom testiranju lekova za rak na Floridi.