Novi alat za brzo merenje nepravilnosti u hrskavici i koštanom tkivu kod osteoartritisa

Novi alat za brzo merenje nepravilnosti u hrskavici i koštanom tkivu kod osteoartritisa

Naučnici sa St George’s, Univerziteta u Londonu, predstavili su jednostavan alat koji meri nepravilnosti u hrskavici i koštanom tkivu kod osoba koje boluju od osteoartritisa. Ovaj alat, nazvan ocena osteoartritisa kostiju (OABS), ima za cilj da ubrza proces skrininga za promene u tkivu i testiranje novih tretmana za pacijente sa hroničnim bolom uzrokovanim osteoartritisom.

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji pogađa milione ljudi širom sveta, a bol u kolenu je jedan od najčešćih simptoma. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je bol povezan sa oštećenjem hrskavice u zglobu kolena, ali tim profesora Nidhi Sofata otkrio je da je takođe povezan sa sitnim „rascepima“ u koštanoj srži, poznatim kao lezije koštane srži (BML).

Ključno za identifikaciju ovih abnormalnih lezija je MRI skeniranje, ali zbog ograničenog pristupa ovim skeniranjima, mnogi pacijenti ne dobiju dijagnozu osteoartritisa na vreme. Da bi prevazišli ovu prepreku, profesor Sofat i njegov tim razvili su OABS koristeći MRI skenove i laboratorijsku analizu.

OABS se sastoji od sedam ključnih karakteristika BML-a, koje su identifikovane analizom uzoraka tkiva kolena. Alat je pokazao tačnost u prepoznavanju promena u osteoartritisu i omogućio detaljnije istraživanje uzroka bola kod ovih pacijenata.

Profesor Sofat ističe da je OABS korak napred u istraživanju upravljanja bolom i da se nada da će postati biomarker za bolje razumevanje uloge BML-a u osteoartritisu. Konačni cilj je da se alat koristi u kliničkim studijama kako bi se ubrzao razvoj novih tretmana za pacijente sa osteoartritisom.

Ovaj alat takođe otvara mogućnost za dalja istraživanja u drugim oblicima osteoartritisa, kao što je onaj u šaci. OABS bi mogao biti koristan i za proučavanje drugih oblika bolesti zglobova i razvoj novih terapija za olakšavanje bolova kod pacijenata.