Meteorolog: Prve pahulje tokom noći moguće i u nižim predelima

Meteorolog: Prve pahulje tokom noći moguće i u nižim predelima

Meteorolog iz RHMZ-a Goran Mihajlović kaže da postoji mogućnost da sneg tokom noći padne i u nižim predelima, ali da su šanse za to veće u utorak. Za sada nema naznaka nekih ekstremno niskih temperatura tokom zime, navodi Mihajlović.

Decembar je u Srbiji počeo toplo, sa temperaturama koje su iznad proseka. Međutim, uskoro sledi promena vremena.

„Naoblačenje i zahlađenje očekuje se već u toku večeri i noći. Temperatura bi u narednim danima bila znatno niža“, rekao je Goran Mihajlović u Jutarnjem programu RTS-a .

Kada je reč o snegu, njega već ima u planinskim područjima, pogotovo na jugu – na Kukavici preko 20 centimetara.

„Tamo gde je dobro došao, tamo ga već ima. Što se tiče nižih predela, postoji šansa da u toku noći, petak na subotu, sa padom temperature bude ponegde i u nižim predelima, s tim da on ne bi bio u nekoj značajnoj visini, tako da oni koji se raduju snegu – neće se previše obradovati“, napominje Mihajlović.

Sledeća šansa za sneg u nižim predelima, možda nešto veća nego u petak, jeste u utorak kada bi ga moglo biti i na području Beograda, kaže Mihajlović, ocenjujući da tada postoji šansa da se formira snežni pokrivač ili da se barem vide pahulje.

Narednih dana, prema njegovim rečima, zadržaće se trend nešto svežijeg i decembru primerenog vremena, mestimično oblačno sa kišom i sa snegom na planinama.

Dodaje da se tokom decembra očekuju padavine između 50 i 60 milimetara, što je u granicama proseka.

Napominje da je još uvek teško reći kakvo će biti vreme za Novu godinu.