Kiša crvenih ruža za oproštaj od Angele Merkel

Kiša crvenih ruža za oproštaj od Angele Merkel

Nemačka se danas oprašta od Angele Merkel uz muziku i vojne počasti. Šta nam govore pesme koje je ona sama izabrala za ceremoniju oproštaja od funkcije kancelarke? Nakon 16 godina provedenih na dužnosti nemačke kancelarke, Angela Merkel odlazi u političku penziju. Do izbora njenog naslednika, verovatno iduće nedelje, Merkelova je doduše i dalje „tehnička kancelarka“, ali već ovog četvrtka Nemačka će se, uz vojne počasti, oprostiti od šefice Vlade.

U Berlinu će u večernjim satima biti upriličeno „Veliko povečerje“ (Großer Zapfenstreich), što je najveća vojna ceremonija u Saveznoj Republici Nemačkoj – uz baklje, vojnike u svečanim uniformama, oficire i koreografiju koja je isplanirana do tančina.

„Veliko povečerje“ je posebno i po tome što Vojni orkestar Bundesvera tokom te ceremonije svira i neke pesme koje biraju one osobe od kojih se oprašta. Već neko vreme su poznate muzičke želje Angele Merkel, a one već neko vreme kod nemačkih građana izazivaju i određene reakcije – uglavnom odobravanje i pokoji osmeh. Zašto?

Osim ekumenske crkvene pesme „Tebe, Bože, hvalimo“ kancelarka u odlasku poželela je i da čuje pesmu Hildegard Knef „Nek‘ za mene padaju kiše crvenih ruža“.