Zelenski o Putinovim nuklearnim pretnjama: Mislim da je ovo blef

Zelenski o Putinovim nuklearnim pretnjama: Mislim da je ovo blef

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smatra da ruski predsednik Vladimir Putin blefira kada preti svetu nuklearnim oružjem.

Zelenski u intervjuu za DIE ZEIT: „Mislim da je to blef. Jedno je biti ubica. Drugo je biti samoubistvo. Svaka upotreba nuklearnog oružja značiće kraj ne samo za osobu koja ga koristi. Već za sve što može biti skupo u principu. u životu za ovu osobu.“

Prema njegovim rečima, kršenje uslova Budimpeštanskog memoranduma, koji je Ukrajini dao garancije teritorijalnog integriteta, posebno je greška za potpisnike.

„Postoje zemlje u svetu koje žele nuklearno oružje ili koje znaju da njihovi susedi žele da ga zauzmu ili da im oduzmu neku teritoriju. Da je Budimpešta reagovala, mogli bismo da kažemo ovim zemljama: ovo su bezbednosne garancije koje vi možete dobiti, pa nemojte ni razmišljati o nuklearnom oružju. Agresija na Ukrajinu je jasan signal celom svetu: garancije ne funkcionišu, čak ni kada su ih potpisali najjači na svetu. Sama Rusija nam je garantovala bezbednost. A sada pokušava da nas uništi. Ko će se na svetu sada nadati moći ugovora ako se plaše za svoje postojanje? Dakle, oštro kazniti Rusiju za ovu invaziju na Ukrajinu i postići oslobođenje naše teritorije znači, u stvari, vratiti snagu međunarodnog prava. Zapad to može.“

Prema Budimpeštanskom memorandumu, Ukrajina se dobrovoljno odrekla nuklearnog oružja 1994. godine. Umesto toga, Rusija, Britanija i Sjedinjene Države garantovale su njen suverenitet.

Prema rečima Zelenskog, Ukrajina je uvek nudila Rusiji pregovore, ali da bismo „bilo kakve pregovore shvatili ozbiljno, moramo da vidimo rezultat“.

Predsednik je dodao da još ne vidi rezultat. Ukrajina nikada nije proglasila obnavljanje nuklearnog statusa, samo je uoči rata, 19. februara, predsednik Volodimir Zelenski rekao da bi, ako bezbednost ne bude zagarantovana, Ukrajina imala pravo da „veruje da je Budimpeštanski memorandum ne radi.“ upitan.“

Ruski predsednik Vladimir Putin je to odmah iskoristio u svoju korist, dodajući nuklearnu pretnju apsurdnim argumentima za „priznavanje Narodne Republike Belorusije i Demokratske Narodne Republike“ i početak rata protiv Ukrajine, koji ruska propaganda naziva „posebnim operacija“.

Od 1991. godine Ukrajina je imala treći najveći nuklearni arsenal na svetu, ali je naša zemlja izgubila nuklearni status 2. juna 1996. godine.

Budimpeštanski memorandum iz 1994. pružio je sigurnost za pristupanje Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Potpisale su ga Rusija, Velika Britanija i SAD, ali Rusija je od 2014. godine vršila agresiju na Ukrajinu, okupirala njene teritorije, a 24. februara 2022. godine pokrenula invaziju u punom obimu.