Slovačka vlada odobrila raspoređivanje NATO trupa

Slovačka vlada odobrila raspoređivanje NATO trupa

Više od 2.000 vojnika NATO-a ojačaće odbranu Slovačke, složila se u sredu vlada, iako je još potrebna potvrda parlamenta. Taj potez je deo šire inicijative za jačanje odbrambenih sposobnosti NATO-a na istočnom krilu.

Bataljon pojačanog prednjeg prisustva (EFP) trebalo bi da se sastoji od 600 vojnika iz Češke, 200 Holanđana, 100 Poljaka, 400 Amerikanaca i 700 Nemaca. Snage EFP-a su osnovane nakon ruske aneksije Krima i već su prisutne u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, transatlantski savez pristao je da uspostavi multinacionalne borbene grupe EFP duž čitavog istočnog krila NATO-a, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je podršku NATO-a istočnim državama članicama tokom svoje posete Letoniji u utorak, u poseti borbenoj grupi koju predvode Kanađani. Stoltenberg je osigurao da će NATO braniti „svaki pedalj teritorije svojih članica“.

Slovaci dugo vremena nisu bili za stacioniranje NATO vojnika u svojoj zemlji, a podrška slovačkom članstvu je bila niska. Međutim, raspoloženje se promenilo nakon ruskog rata protiv Ukrajine.

Prema poslednjem istraživanju, 61% stanovništva smatra da je članstvo u NATO-u dobra stvar, dok je 45% verovalo u to pre invazije. Slovačka je istorijski uglavnom antiamerička i proruska.

„Verujem da je trenutna realnost Rusije stvorena njenom agresijom na suverenu državu dovoljan razlog da se promeni tradicionalna slovačka konfuzija u javnoj percepciji spoljnih poslova“, rekao je ministar odbrane Jaroslav Na (OLaNO).

Iskreno se nadam da će predlog za jačanje bezbednosti naše teritorije od strane savezničkih snaga dobiti jasnu podršku u celom parlamentu“, dodao je on.