Zaustavljeni ruski konvoj dug 40 milja u blizini Kijeva sada je u velikoj meri raspršen, pokazuju satelitski snimci

Zaustavljeni ruski konvoj dug 40 milja u blizini Kijeva sada je u velikoj meri raspršen, pokazuju satelitski snimci

Sa oblacima koji se privremeno razvedravaju oko ukrajinske prestonice, novi satelitski snimci snimljeni ranije u četvrtak pokazuju da se ruski vojni konvoj severozapadno od Kijeva, koji se protezao više od 40 milja, „u velikoj meri raspršio i premestio“, kaže Maksar Technologies.

Satelitski snimci pokazuju da su se neki elementi konvoja „premestili“ u šume i drveće u blizini Lubjanke u Ukrajini, navodi Maksar. Satelitski snimci su napravljeni u četvrtak u 11:37 po kijevskom vremenu (4:37 po istočnom vremenu).

Neposredno severno od vazdušne baze Antonov u Hostomelu u Ukrajini, ruska vojna vozila se vide kako sede na putevima u stambenim oblastima u gradu Ozera — 27 milja severozapadno od Kijeva.

Tegljena artiljerija i druga vozila se vide kako se zaklanjaju u retkim delovima drveća u blizini Lubjanke — oko tri milje severozapadno od vazdušne baze Antonov.

U Berestjanki — 10 milja zapadno od vazdušne baze — nekoliko kamiona sa gorivom i, kako kaže Maksar, izgleda da su višecevni bacači raketa, vide se postavljeni u polju blizu drveća.

Jugoistočno od Ivankiva — kraja onoga što je bio konvoj dužine 40+ milja — na putu se još uvek vidi izvestan broj kamiona i opreme.