Novinari u NATO-ovom posmatračkom avionu iznad poljsko-ukrajinske granice

Novinari u NATO-ovom posmatračkom avionu iznad poljsko-ukrajinske granice

Rusija koristi Belorusiju kao odskočnu dasku za mnoge svoje vazdušne operacije u Ukrajini, prema obaveštajnim podacima koje su prikupili nadzorni avioni NATO-a koji su leteli iznad poljsko-ukrajinske granice i radaru koje je video Si-En-En.

CNN je u četvrtak pratio NATO-ovu Leteću eskadrilu 2 u jednoj takvoj misiji nadzora. U roku od dva sata nakon polijetanja u 8 ujutro po srednjeevropskom vremenu, radar u avionu NATO AVACS — skraćeno za sistem za upozorenje i kontrolu u vazduhu — uhvatio je desetak ruskih aviona koji su u praznom hodu u Belorusiji, severno od nuklearne elektrane Černobil, NATO taktički direktor Denis Guillaume rekao je za CNN.

Nekoliko sati kasnije, najmanje devet aviona ruske proizvodnje primećeno je kako iz Belorusije ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, i izgleda da su krenuli ka Kijevu, pokazao je radar.

„Velika većina“ borbenih aviona ruske proizvodnje koje su snage NATO-a videle kako ulaze u ukrajinski vazdušni prostor od početka ruske invazije potiče iz Belorusije, rekao je tehnički direktor misije NATO za Si-En-En na letu u četvrtak.

Jednog posebno „aktivnog“ dana prošle nedelje, snage NATO-a su videle oko 20 ruskih aviona koji su se uputili ka Kijevu iz Belorusije, rekao je on. Vojni avioni koji su poleteli iz Belorusije i ušli u ukrajinski vazdušni prostor bili su u podršci ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, rekli su avijatičari NATO-a za CNN.

Među glavnim pitanjima koja se nadvijaju nad ratom bilo je da li su beloruske snage direktno ušle u sukob da bi podržale Rusiju. Ali, trupe NATO-a su rekle da ne mogu da odgovore na to — Belorusija i Rusija koriste iste MiG-29 iz sovjetske ere, kako su rekli, tako da je teško reći u realnom vremenu ko njima zapravo upravlja. Ukrajinski piloti takođe koriste MiG-29, primetili su, pa je slično tome nejasno koliko je ukrajinski vazdušni prostor postao sporan.

Ipak, neki znaci su očigledni, kažu. Na primer, avioni koji lete u Ukrajinu iz Belorusije savezničke Rusije očigledno nisu ukrajinski.

Avion AVACS kojim je CNN leteo u četvrtak je jedno od retkih vojnih sredstava u vlasništvu samog NATO-a, a ne u donaciji neke zemlje članice, a flota od 14 AVACS aviona zajedno obavlja skoro dva desetina misija nedeljno, špijunirajući više od 400 kilometara istočno kako bi se osiguralo da se nijedan neprijateljski avion ne uputi ka vazdušnom prostoru NATO-a.

Misije su rutinske, ali su postale posebno „intenzivne“ otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je za CNN jedan od kopilota. NATO je pojačao odbranu pripadnika istočnog krila u poslednjih nekoliko nedelja, a osmatrački let u četvrtak bio je posebno dug i zahtevao je dopunu goriva u vazduhu.