Za nacionalnu čitanku odvojeno 320 miliona dinara iz budžetske rezerve

Za nacionalnu čitanku odvojeno 320 miliona dinara iz budžetske rezerve

Ministarstvu prosvete raspoređeno je 320 miliona dinara (2,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke, za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku za školsku 2024/2025. godinu.

Ova sredstva su i prvobitno, prema budžetu za 2024, bila namenjena Ministarstvu prosvete, samo za projekat izgradnje obrazovno-naučnih centara.

Međutim sada se novac namenjen za taj projekat prenosi u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuje Ministarstvu prosvete za projekat „nacionalna čitanka“.

Nacionalna čitanka predviđena je izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima koje su usvojene u oktobru 2023. godine gde je propisano da se radi o obaveznom nastavnom sredstvu za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

„Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine“, piše u Zakonu, prenosi Nova ekonomija.

Nacionalna čitanka obuhvata sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Čitanka, kako se navodi, obuhvata sadržaje predmeta prvog i drugog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, trećeg i četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Kako predviđa Zakon, sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u budžetu Srbije.

„Način i rokove dodele i vraćanja udžbenika i nacionalne čitanke koji se finansiraju sredstvima iz budžeta utvrđuje Vlada (Srbije)“.