Varšava pozvala francuskog ambasadora nakon što je Makron nazvao poljskog premijera „antisemitom“

Varšava pozvala francuskog ambasadora nakon što je Makron nazvao poljskog premijera „antisemitom“

Poljska je pozvala francuskog ambasadora u Varšavi nakon što je predsednik Emanuel Makron kritikovao poljskog premijera Mateuša Moravjeckog zbog podrške njegovog krajnje desničarskog predsedničkog rivala i označio ga kao ekstremno desničarskog antisemitu.

Zamah dolazi u trenutku kada se francuski predsednik, koji traži reizbor ovog meseca, bori sa usponom krajnje desnice kod kuće, stavljajući Marin Le Pen, koja se sastala sa Moravjeckim u oktobru, na dirljivoj udaljenosti od pobede na predsedničkim izborima. Takođe naglašava duboke razlike između njih dvojice oko Makronovih pregovora sa predsednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Ranije ove nedelje, Moravjecki je kritikovao Makronove napore da okonča rat u Ukrajini pregovorima sa Putinom, odbacivši ih kao neefikasne i uporedivši ih sa razgovorima sa Hitlerom, Staljinom ili Pol Potom.

Makron je uzvratio u sredu, optužujući Moravjeckog da se meša u francuske predsedničke izbore, a prvi krug glasanja zakazan je za nedelju. U intervjuu sa čitaocima dnevnih novina Le Parisien objavljenom u petak, on je otišao dalje, opisujući poređenje Moravjeckog kao „sramotno” i krenuvši u napad na poljskog premijera.

„Poljski premijer je antisemit ekstremne desnice koji zabranjuje LGBT osobe“, rekao je Makron. „On je pod istragom EU jer je proizvoljno otpustio brojne sudije.

Razlog za napad Moravjeckog je, dodao je, taj što je poljski premijer, koji potiče iz konzervativno-nacionalističke partije Pravo i pravda, podržavao Le Pen. „Ne budimo naivni. Želi da joj pomogne pre glasanja!“ rekao je.

U nedelju se predviđa da će Makron i Le Pen pobediti ostale kandidate i suočiti se u drugom krugu 24. aprila. Nedavna istraživanja javnog mnjenja sugerišu da je trka između njih sve tešnja.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler opisao je Makronove komentare kao „nerazumljive“.

„Razumem da se u političkim emocijama koje prate svaku izbornu kampanju izgovaraju reči koje idu predaleko. Ali govoreći o premijeru poljske vlade u kontekstu antisemitizma . . . je laž“, rekao je on.

On je dodao: „Nadam se da će se ova izborna kampanja u Francuskoj malo smiriti i da će tada francuski predsednik govoriti drugačije i da će se zapravo držati istorijskih činjenica.

Sebastijan Kaleta, zamenik ministra pravde Poljske, oglasio se na Tviteru: „Oh, reči istine o ’efektivnosti‘ njegovih telefonskih pregovora sa Putinom su povredile [Makrona]. Makronovi živci pokazuju da je svestan moralnog bankrota svoje politike prema Rusiji.

Makron je rekao da je razgovor sa Putinom „nezahvalan“ zadatak koji preuzima uz podršku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog jer pokušava da pregovara o humanitarnoj evakuaciji civila iz opkoljenih gradova kao što je Mariupolj, kao i da organizuje prekid vatre i rusko povlačenje. .

Njegova kampanja je nedavno podvukla da je Le Penova tražila i dobila Putinovu podršku u predsedničkoj trci 2017. susretom sa ruskim liderom u Kremlju. Tada je takođe obezbedila zajam od ruske banke bliske Kremlju za finansiranje svoje kampanje. U međuvremenu, Makron je optužio Moskvu da je hakovala veb stranicu njegove kampanje.

Poljska vlada je bila na čelu poziva EU da zauzme oštriji stav prema Rusiji zbog njene invazije. Pozvao je zapad da isporuči više oružja Ukrajini i zalagao se za oštrije sankcije, uključujući naftu i gas. Makron je prošle nedelje pozvao na embargo na izvoz ruskog uglja i nafte.

„Još jedan dan ruskih ratnih zločina — ovog puta hladnokrvni napad na civile u Kramatorsku“, napisao je u petak na Tviteru Pavel Jablonski, zamenik ministra spoljnih poslova, nakon onoga što je izgledalo kao ruskog raketnog udara na železničku stanicu u istočnom ukrajinskom Donbasu. regionu ubile desetine ljudi.

„Još jedan dan bez evropskih sankcija na naftu i gas. Verovati da će ponovljeni telefonski razgovori sa Putinom zaustaviti ovaj rat — znači biti naivan. Lideri nemaju pravo da budu naivni.“