Užička deponija „Duboko“ i dalje u plamenu

Užička deponija „Duboko“ i dalje u plamenu

Posle šest dana gašenja požara, u ranim jutarnjim satima došlo je do onoga od čega se strahovalo. Odronilo se telo deponije pa je požar još više buknuo. Požar se ponovo proširio na oko dva hektara, vatrogasci na terenu, ogorčeni meštani u panici.

Tokom ranih jutarnjih sati, brdo nataloženog smeća se odronilo i zatrpalo podnožje deponije gde su se nalazili kontejneri. Došlo je do otvorenog požara na površini od oko dva hektara. Na teren su izašli vatrogasci koji vodom gase plamen. Da će do ovoga doći bilo je skoro izvesno imajući u vidu ogromne količine i zemlje i vode koje su ovih dana dodatno opteretile telo deponije, nestabilno i rastresito.

Plamen i gust crn dim prekrili su Tatinac ali i Sevojno i Lužničku Dolinu a smrad dima oseća se i u Užicu. Građani ogorčeni, traže zatvaranje deponije.

Treba podsetiti da je prvobitni plan i bio da „Duboko“ bude gradska deponija, kako bi se zatvorila dotadašnja „Sarića osoje“. Kada je sa republičkog nivoa stigla ideja da se u Srbiji gradi 28 sanitarnih deponija, tadašnje rukovodstvo grada je ponudilo tu lokaciju pa gradska deponija postaje i regionalna gde otpad odlaže devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.