Ukrajina počinje popravku oštećenih dalekovoda u blizini Čornobilske elektrane

Ukrajina počinje popravku oštećenih dalekovoda u blizini Čornobilske elektrane

Ukrajina je saopštila Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da su tehničari počeli da popravljaju oštećene dalekovode u pokušaju da obnove spoljno snabdevanje električnom energijom na lokaciji Černobilske nuklearne elektrane (NPP) koju kontroliše Rusija, a koje je u potpunosti prekinuto ranije ove nedelje. , izjavio je danas generalni direktor Rafael Marijano Grosi.

Ukrajinsko regulatorno telo saopštilo je da je posao koji je počeo uveče 10. marta uspeo da se popravi jedan deo, ali električna energija van lokacije i dalje je nestala, što ukazuje da još uvek ima oštećenja na drugim mestima. Napori popravke će se nastaviti uprkos teškoj situaciji van lokacije NE, dodaje se.

Dizel generatori za hitne slučajeve obezbeđuju rezervnu energiju za lokaciju od 9. marta, a regulator je izvestio da je u objekat isporučeno dodatno gorivo. Međutim, ostaje važno da se dalekovodi što pre poprave, navodi se u saopštenju.

Dodatni izazovi u upravljanju nuklearnom elektranom u Černobilju, regulator je izgubio komunikaciju sa lokacijom 10. marta. Kao rezultat toga, ne može da pruži informacije IAEA o radiološkom monitoringu u objektu. Uprkos tome, regulator je nastavio da dobija informacije o tamošnjoj situaciji preko višeg rukovodstva fabrike van lokacije.

Kako je objavljeno u ažuriranju 17 IAEA-e, dizel generatori napajaju sisteme važne za bezbednost, uključujući one za istrošeno nuklearno gorivo i kontrolu vode i hemijski tretman vode, saopštilo je regulatorno telo, dodajući da operater nije bio u mogućnosti da održava neke funkcije kao što su praćenje radijacije, ventilacioni sistemi i normalno osvetljenje.

Ipak, takođe, kao što je ranije saopšteno, isključenje sa mreže neće imati kritičan uticaj na osnovne bezbednosne funkcije na lokaciji, gde se nalaze različiti objekti za upravljanje radioaktivnim otpadom, pošto je količina rashladne vode u postrojenju za istrošeno gorivo dovoljna za održavanje odvođenje toplote bez napajanja električnom energijom.

Međutim, osoblje u nuklearnoj elektrani u Černobilju se suočava sa sve težim uslovima. 211 tehničkog osoblja i čuvara u stvari žive na lokaciji više od dve nedelje, rekao je regulator, izražavajući zabrinutost i zbog dostupnosti rezervi hrane.

Na drugim mestima u Ukrajini, situacija sa snabdevanjem električnom energijom na lokaciji Zaporiške elektrane je nepromenjena u odnosu na onu koja je objavljena u nedavnim ažuriranjima. Lokacija ima četiri dalekovoda visokog napona (750 kV) plus još jedan u stanju pripravnosti. Dva od četiri su oštećena. Operater je obavestio IAEA da se potrebe za električnom energijom van lokacije NE mogu obezbediti jednim dostupnim dalekovodom. Pored toga, dizel generatori su spremni i funkcionalni da obezbede rezervnu snagu.

U istoj nuklearnoj elektrani u toku je rad na otkrivanju i uklanjanju neeksplodirane municije pronađene u oštećenom centru za obuku i na drugim mestima nakon događaja 4. marta, kada su ruske snage preuzele kontrolu nad najvećom ukrajinskom nuklearnom elektranom sa šest reaktora, saopštio je regulator. .

Osoblje koje je upravljalo postrojenjem rotiralo se po svom uobičajenom rasporedu, bez mešanja u njihove svakodnevne aktivnosti, saopštio je regulator. Međutim, prisustvo stranih snaga u toj oblasti uticalo je na radni moral i izazivalo pritisak, dodaje se. Regulator održava kontakt sa postrojenjem, ali IAEA ima poteškoća da dođe do rukovodstva Zaporoške NE.

U gradu Harkovu, novo nuklearno istraživačko postrojenje koje je takođe prethodno pogođeno pretrpelo je dodatnu štetu, saopštio je regulator. Objekat se koristi za istraživanje i razvoj i proizvodnju radioizotopa za medicinsku i industrijsku primenu. Pošto je njen nuklearni materijal podkritičan, a inventar radioaktivnog materijala veoma mali, IAEA je ocenila da šteta ne bi imala radiološke posledice.

Ipak, još jednom je naglašen rizik sa kojim se ukrajinska nuklearna postrojenja suočavaju tokom oružanog sukoba, dodajući hitnost inicijativi generalnog direktora Grosija koja ima za cilj da obezbedi nuklearnu bezbednost i bezbednost u zemlji.

Što se tiče statusa operativnih ukrajinskih nuklearnih elektrana, regulator je rekao da je osam od 15 reaktora u zemlji ostalo u funkciji, uključujući dva u nuklearki Zaporožja, tri u Rovnu, jedan u Hmeljnickom i dva u Južnoj Ukrajini. Nivoi radijacije na četiri lokacije su normalni, navodi se.

U vezi sa delimičnim gubitkom daljinskog prenosa podataka iz zaštitnih sistema instaliranih za nadgledanje nuklearnog materijala i aktivnosti u nuklearnim elektranama, o čemu se izveštava u ažuriranju 16, IAEA je rekla da je sada ponovo na mreži iz Zaporoške NE, ali još uvek dole od nuklearne elektrane u Černobilju, dok je tamo bili su povremeni problemi sa prenosom podataka iz nuklearne elektrane Južne Ukrajine.