Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku: Rusi ne mogu da obnove logistiku svojih jedinica

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku: Rusi ne mogu da obnove logistiku svojih jedinica

Ruske trupe bezuspešno pokušavaju da obnove logistiku svojih jedinica. Od 24:00 11. marta, ruske snage nastavljaju sa izvođenjem ofanzivne operacije protiv Ukrajine, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Ruske trupe bombardovale su pogranična naselja Kopanji, Buhliči i Verhnji Terebež u Belorusiji. Nema prijavljenih žrtava.

Kako je naveo Generalštab, taj čin je podmukla provokacija koja je izvršena kako bi se oružane snage Republike Belorusije uključile u vojnu operaciju protiv Ukrajine na strani Rusije.

U pravcu Polise nije primećena nikakva ofanziva ruskih osvajača.

Neprijatelj nastavlja da drži liniju u blizini lokaliteta Poliske, Kuhari, Borođanka, Andrijevka, Motižin, Horenjiči, Buča i Demidiv. Konkretno, neprijatelj je preduzeo mere za obnavljanje borbene gotovosti i pregrupisao trupe.

U pravcu Siverskog, neprijatelj pokušava da izvede ofanzivnu operaciju u pojasu prema Zazimji i Višenjskom. U nekim oblastima je delimično uspešan.

Da bi blokirao Černihiv iz jugozapadnog pravca, neprijatelj pokušava da zauzme Mihailo-Kocubinsku i Šestovicu.

Na pravcu Slobožanskog, neprijatelj je okupio svoje snage u oblastima Severodonjecka, Svatova, Kupjanska, Velike Pisarivke, Moskovskog Bobrika i Lebedina, ali nije izveo aktivne ofanzivne operacije. Umesto toga, preraspoređuje rezerve u Sumi.

U pravcu Donjecka i Tavrije, neprijatelj je svoje glavne napore usmerio na zauzimanje ukrajinskih gradova Marijupolja i Severodonjecka.

U pravcu Južnog Buha, ruski osvajači drže ranije osvojenu granicu. Odvojene jedinice neprijatelja su se uspostavile u rejonu sela Stepove i Shcherbaki i nastavljaju da izvršavaju zadatke u rejonu Huliaipole.

Što se tiče aktivnosti vazdušne komponente neprijatelja, strateški bombarderi Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ispalili su krstareće rakete iz vazduha na objekte u gradovima Luck, Dnjepro i Ivano-Frankivsk.

Tako je u raketni udar bilo uključeno najmanje šest aviona Tu-95MS, koji su lansirali najmanje 10 krstarećih raketa.

Prema rečima Generalštaba, neprijatelj bezuspešno pokušava da obnovi logistiku svojih jedinica.

Na privremeno okupiranim teritorijama održavaju se antiruski mitinzi.