U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, ohrabruje što je procenat izlečenja visok

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, ohrabruje što je procenat izlečenja visok

U celom svetu obeležava se Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, organizovaće skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 20 gradova širom Srbije. Ohrabrujuće je što je procenat izlečenja jako visok, a to je preko 85 posto, rekao je Darko Šijakinić iz NURDOR-a.

Ove godine, još jednom, akcija će biti posvećena dobrovoljnom davalaštvu krvi. Svakog dana u našoj zemlji jedno dete nažalost oboli od kancera. Tokom lečenja često moraju da primaju transfuzije i to je ono što im takođe spasava život.

Centralna manifestacija ove godine se održava pod sloganom „Biti heroj“ i biće organizovana na Trgu republike

Darko Šijakinić iz NURDOR-a rekao je za RTS da je danas radostan dan i da se slavi život, a NURDOR se trudi da mobiliše javnost da shvati koliko je deci oboleloj od raka bitna podrška ne samo na današnji dan nego cele godine.

Govoreći o akciji „Budi heroj“ kaže da će se danas okupiti mališani koji su se lečili, volonteri i pozvao sve građane da se priključe.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti i skoro svake nedelje jedno dete, nažalost, premine.

Šijakinić je naveo da je poražavajuća statistika koja pokazuje da na godišnjem nivou oboli od 330 do 370 dece što potvrđuje podatak da svakog dana jedno dete oboli od ove bolesti.

„Ohrabrujuće je što je procenat izlečenja jako visok, a to je preko 85 posto. U poslednjih 20 godina koliko NURDOR postoji uradili smo puno. U samu hemato-onkologiju uložili smo više od pet miliona evra. Pomogli smo preko 1500 porodica i uspeli smo da promenimo dva zakona. Međutim, nažalost to nije dovoljno da se podigne standard na evropski nivo“, naveo je.

Dodao je da se već treću godinu rade akcije sa Institutom za transfuziju krvi kako bi se prikupilo što više krvi jer se nikad ne zna kada će kome biti potrebna.

Ukazao je na značaj i da se svi prijave u registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.

Kada je reč o roditeljskim kućama, napominje da su one jedan od najvažnijih projekata koje je NURDOR radio već godinama.

„To je kuća sigurnosti u kojoj možete doživeti toliko toga lepog. Od same podrške preko saveta, kada se nađete u tako nekoj situaciji da morate da lečite svoje dece. NURDOR trenutno vodi pet roditeljskih kuća“, napomenuo je Šijakinić.

Istakao je da se i on pre 18 godina lečio od leukemije i da sada koristi svoje iskustvo koje je stekao za vreme lečenja.

„Mi koji smo se izlečili smo motiv i trunka nade roditeljima koji leče svoju decu. Sam osećaj da ste nekom pomogli nešto što ne može sam je neprocenjivo“, rekao je Šijakinić.