Švajcarska sa devet miliona evra finansira poboljšanje kvaliteta života u Srbiji

Švajcarska sa devet miliona evra finansira poboljšanje kvaliteta života u Srbiji

Program „PRO Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ doprineće poboljšanju kvaliteta života gradjana u Srbiji kroz unapredjenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u 99 gradova i opština, rečeno je danas na njegovom predstavljanju.

Gradovi i opštine mogu da konkurišu za finansijsku podršku iz tog programa, saopšteno je u Zaječaru na predstavljanju planiranih aktivnosti koje će uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od devet miliona evra biti sprovedene u periodu od 2023. do 2026. godine.

„Zadovoljstvo gradjana radom lokalne samouprave, unapredjeno lokalno upravljanje, kvalitetnije usluge socijalne zaštite, kao i bolji sistem zaštite životne sredine na lokalnom nivou, neki su od ciljeva kojima će doprineti program PRO“, rekao je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

Aktivnosti će, kako je navedeno, uključivati obuku zaposlenih u lokalnim samoupravama, podršku unapredjenju pružanja javnih usluga, eUsluga, i usluga socijalne zaštite, osnaživanje i veće učešće mladih, kao i podršku za unapredjenje lokalnog upravljanja životnom sredinom.

„Grad Zaječar je kroz podršku prethodnog programa ostvario značajne rezultate i nastojaće da učestvuje u što više aktivnosti novog programa, budući da su oblasti kojima će se novi program baviti, izuzetno značajne za razvoj gradova i opština, kao i društva uopšte“, naveo je zamenik gradonačelnika Zaječara Vladimir Videnović.

Direktni korisnici podrške programa PRO biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i gradjani, naročito ranjive grupe.

Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, posebno u cilju boljeg odgovora na potrebe ranjivih grupa.

„Program će podržati aktivnosti koje treba da omoguće da usluge socijalne zaštite stignu onima kojima su najpotrebnije, sa fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom, decu do 15 godina, mlade i lica starija od 65 godina“, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

Poseban deo programskih aktivnosti je podrška deci i mladima.

„Program će pružiti podršku najugroženijim grupama dece i njihovim porodicama, zatim lokalnim samoupravama da osnaže svoje kapacitete u oblasti ostvarivanja dečijih prava, ali i raditi na osnaživanju intersektorske saradnje u sprovodjenju integrisanih usluga za decu i porodice“, istakla je Verica Matijačić iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija.

Program „PRO Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji s Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu s Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).