Stefančuk poziva parlamente 10 zemalja da nateraju Rusiju da povuče trupe iz nuklearnih elektrana

Stefančuk poziva parlamente 10 zemalja da nateraju Rusiju da povuče trupe iz nuklearnih elektrana

Predsednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk apelovao je na predsednike parlamenata 10 zemalja i IAEA da odmah preduzmu sve moguće mere za povlačenje ruskih trupa sa teritorija ukrajinskih nuklearnih elektrana.

„Danas demokratski svet ne može da zatvara oči pred aktima ruskog terorizma protiv Ukrajine. Mesto terorista je na optuženičkoj klupi. Siguran sam da ćemo uskoro videti sve saučesnike ovog strašnog zločina iza rešetaka. To sam podvukao. u mojim apelima šefovima parlamenata 10 zemalja“, napisao je Stefančuk na Fejsbuku.

Stefančuk je pozvao argentinske, brazilske, gvatemalske, honduraške, dominikanske, kostarikanske, paragvajske, panamske, peruanske, urugvajske partnere i IAEA da odmah preduzmu sve moguće mere za povlačenje ruskih trupa iz nuklearnih elektrana i preuzimanje ovih i drugih objekata Ukrajine pod zaštita.

„Zahvalio sam kolegama na doslednoj podršci Ukrajini, posebno u okviru UN, kao i na oštroj osudi ruske invazije na našu zemlju. Istovremeno, ukazao sam na potrebu odlučnijeg i aktivnijeg delovanja svetske zajednice. sa ciljem odvraćanja agresora i okončanja rata“, napomenuo je Stefančuk.

On je dodao da očekuje da će se sankcijama protiv Rusije pridružiti Argentina, Brazil, Gvatemala, Honduras, Dominikanska Republika, Kostarika, Urugvaj, Panama, Paragvaj i Peru „što će je sprečiti da nastavi da čini ratne zločine protiv Ukrajine i našeg naroda. „

Kako je saopšteno, ruske trupe su u noći 4. marta zauzele NE Zaporožje. Osoblje elektrane nastavlja da radi, ali je prinuđeno da koordinira svoje akcije sa osvajačima.

Kao rezultat neprijateljskog granatiranja 16. marta, oštećen je visokonaponski dalekovod 750 kV Kahovka, koji snabdeva strujom iz nuklearne elektrane Zaporožja.

Prvog dana agresije ruske trupe su zauzele elektranu u Černobilju.