Srbija kažnjava dobrovoljce koji odlaze u Ukrajinu

Srbija kažnjava dobrovoljce koji odlaze u Ukrajinu

Portal RT.com (Russia Today) je preneo da građani koji se bore za bilo koju stranu suočavaju se sa krivičnim gonjenjem i teškim kaznama.

Srpski zakon zabranjuje građanima da se dobrovoljno bore u stranim ratovima, a svako ko to učini u Ukrajini – na bilo kojoj strani – suočiće se sa oštrom kaznom, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Što se tiče dobrovoljaca, pošto su obe strane pozvale dobrovoljce, krivični zakon Srbije – a mi ćemo ga izmeniti da bude stroži – zabranjuje učešće u bilo kakvim sukobima koji ne brane teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Vučić u petak na konferenciji sa nemački ministar spoljnih poslova. „Sve koji misle da treba da učestvuju u nekom ratu, mi ćemo strogo kazniti u skladu sa našim ustavom i našim zakonima.

Kijev je prošle nedelje saopštio da se preko 16.000 stranaca dobrovoljno prijavilo u Međunarodnu legiju teritorijalne odbrane Ukrajine, a predsednik Vladimir Zelenski je čak naredio i ukidanje svih viznih ograničenja za one koji žele da dođu da se bore.

Ruski predsednik Vladimir Putin ukazao je u petak na regrutovanje Ukrajine da odobri zahtev ministra odbrane Sergeja Šojgua da Moskva takođe prihvati dobrovoljce. Šojgu se posebno osvrnuo na sirijske dobrovoljce koji su se borili protiv terorista Islamske države (IS, ranije ISIS) uz podršku ruske vojske.

Srbija je zvanično neutralna, nedavno je najavila da će prekinuti vojnu saradnju i sa NATO-om i sa Rusijom nakon što je Moskva prošlog meseca naredila da trupe uđu u Ukrajinu. Dok Beograd teži da se pridruži EU, još nije ni blizu da postane član, a Vučić se do sada odupirao pritiscima Brisela da se pridruži sankcijama bloka Rusiji.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok boravila je u petak u Beogradu kako bi pojačala taj pritisak, poručivši svom srpskom domaćinu da „pridruživanje EU znači spremnost da se usaglasi sa stavovima Unije“, uključujući i po pitanju Ukrajine.

Vučić je zahvalio Berboku što mu je iz prve ruke objasnio stav Berlina i dodao da, iako je Nemačka najvažniji ekonomski i politički partner Srbije u EU, dve zemlje „nažalost imaju različite stavove o određenim pitanjima u našem okruženju“.