SAD sankcije Rusima zbog Severne Koreje

SAD sankcije Rusima zbog Severne Koreje

Vašington je optužio nekoliko ruskih biznismena i kompanija za pomaganje raketnom i nuklearnom programu Pjongjanga.

Američka vlada je sankcionisala nekoliko ruskih subjekata i pojedinaca zbog navodnog pomaganja severnokorejskom operativcu da nabavi zalihe za Pjongjang.

U saopštenju u petak, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da je njegova Kancelarija za kontrolu strane imovine sankcionisala dva ruska državljana i tri kompanije „zbog podrške DNRK-u koji je u toku u razvoju njenog oružja za masovno uništenje (VMD) i programa balističkih projektila“.

Odeljenje je navelo da su ruska kompanija Apolon OOO i njen direktor Aleksandar Andrejevič Gajevoj pomogli severnokorejskoj državnoj kompaniji Korea Rionbong General Corporation i njenom predstavniku Pak Kvang Hunu u dobijanju resursa za programe naoružanja.

Ministarstvo finansija je tvrdilo da je Pak Kvang Hun „postupio pod pseudonimom i predstavljao se kao zaposlenik Apolona verovatno da bi prevario svoje dobavljače pravog krajnjeg korisnika artikala koje je nabavio preko kompanije“.

Dve druge ruske kompanije RK Briz OOO i Zeel – M Co. takođe su sankcionisane u petak, zajedno sa direktorom Zeela Aleksandrom Aleksandrovičem Časovnikovim, zbog navodnog pomaganja Severnokorejcu ​​u „kupovini i transportu raznih predmeta za druge vladine organizacije DNRK. ”

Vašington nije precizirao koje stvari su ruske kompanije i njihovi predstavnici navodno prodali Paku.

Kao rezultat sankcija, pojedinci sa crne liste i njihove kompanije ne bi mogli da posluju niti imaju imovinu u SAD. Imovina koju bi mogli imati u SAD takođe bi bila zamrznuta.

Brajan E. Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu, tvrdio je da je „mreža pojedinaca i entiteta sa sedištem u Rusiji“ bila „saučesnik“ u pomaganju Severnoj Koreji u razvoju njenog „ilegalnog“ programa balističkih projektila. Pjongjang je insistirao da ima pravo da razvija rakete i drugo napredno oružje, tvrdeći da je cilj programa bio da odvrati SAD i izbegne potencijalno neprijateljsko preuzimanje vlasti od strane Vašingtona i njegovih saveznika.

Pjongjang je ove godine pojačao svoju raketnu aktivnost, testirajući različite tipove projektila, uključujući ono za šta je tvrdio da su hipersonične rakete i „izviđački satelit“ koji bi mogao da prati sva vojna kretanja SAD u regionu u „realnom vremenu“.

SAD i Južna Koreja optužile su Pjongjang da se priprema za nastavak testiranja interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih raketa dugog dometa. Južna Koreja je u petak tvrdila da je otkrila aktivnost na severnokorejskom nuklearnom testu, koji je bio neaktivan od 2018. Sam Pjongjang je nedavno nagovestio da bi mogao da ukine samonametnuti moratorijum na nuklearne i testove ICBM koji je na snazi od 2017.

To nije bio prvi put da su SAD sankcionisale Rusiju zbog Severne Koreje. Ministarstvo finansija SAD je u januaru sankcionisalo šest Severnokorejaca, kao i jednog ruskog državljanina i rusku kompaniju, optuživši ih da su umešani u pokušaj „ilegalne nabavke robe“ za severnokorejski program naoružanja.