Skoro polovina osoblja nuklearne elektrane u Černobilu mogla je da se rotira, kaže nuklearni čuvar UN

Skoro polovina osoblja nuklearne elektrane u Černobilu mogla je da se rotira, kaže nuklearni čuvar UN

Skoro polovina osoblja nuklearne elektrane u Černobilju mogla je da se rotira i vrati u svoje domove, saopštio je ukrajinski nuklearni regulator, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u nedelju.

Oni koji su mogli da napuste fabriku radili su skoro četiri nedelje, navodi IAEA.

Direktor IAEA-e, general Rafael Grosi, napisao je na Tviteru da pozdravlja vesti o rotaciji osoblja, ističući „oni zaslužuju naše puno poštovanje i divljenje jer su radili u ovim izuzetno teškim okolnostima. Bili su tamo predugo. Iskreno se nadam da će preostalo osoblje iz ove smene takođe uskoro moći da se rotira.”

Grosi je takođe rekao da „nastavlja konsultacije u cilju dogovora o okviru za isporuku pomoći IAEA. Inicijativa ima za cilj da obezbedi bezbednost na ukrajinskim nuklearnim lokacijama.

Ukrajina je 15. marta obavestila nuklearni nadzor UN-a da se nuklearna elektrana u Černobilju ponovo priključila na nacionalnu električnu mrežu nakon gubitka struje na licu mesta.

Od ponedeljka, lokacija je dobijala svu potrebnu struju sa popravljene linije, što je omogućilo osoblju da isključe hitne dizel generatore na koje su se oslanjali od 9. marta, navodi se u saopštenju.

Otkako su ruske trupe preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom 24. februara, 211 tehničkog osoblja i stražara iz elektrane nisu mogli da napuste, što znači da su „u stvari živeli tamo poslednje tri nedelje“, navodi nadzorni pas.

Ukrajinski regulator je rekao IAEA da su informacije koje je dobio u vezi sa Černobilom „kontrolisane od strane ruskih vojnih snaga“ i stoga nije mogao „uvek da pruži detaljne odgovore na sva“ postavljena pitanja.