Završen sastanak u Skupštini Srbije o izbornim uslovima uz kritike i odsustvo pojedinih stranaka

Završen sastanak u Skupštini Srbije o izbornim uslovima uz kritike i odsustvo pojedinih stranaka

U Skupštini Srbije danas je održan sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije kako bi se raspravljalo o primeni preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima. Na sastanku su prisustvovali predstavnici vladajuće koalicije, dela opozicionih stranaka, američki ambasador Kristofer Hil i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Među prisutnima su bili predstavnici stranaka vladajuće koalicije, koalicije „Srbija protiv nasilja“, kao i poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda“. Iz opozicije su bili prisutni predstavnici Zeleno-levog fronta, S SP, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, kao i predstavnici poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda“.

Nisu se odazvali pozivu predstavnici koalicije NADA, „Ekološkog ustanka“ i poslaničke grupe „Mi glas iz naroda – prof. dr Branislav Nestorović“.

Na sastanku su takođe bili prisutni predstavnici civilnog sektora koji se bave izbornim procesom, kao što su CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija.

Na dnevnom redu sastanka bila je primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je da njegova stranka nije prisustvovala sastanku, smatrajući da je dijalog o izbornim uslovima za već raspisane izbore zakasnio. Takođe je kritikovao prisustvo zapadnih ambasadora na sastanku, navodeći da to pokazuje nedostatak samostalnosti u vođenju politike u Srbiji.

„Srbiji nisu potrebni tutori, već demokratski izbori i iskrena borba za srpske interese“, navedeno je u saopštenju Novog DSS.