Salman Ruždi prisustvuje svečanosti PEN America

Salman Ruždi prisustvuje svečanosti PEN America

Salman Ruždi se prvi put lično pojavio u javnosti otkako je više puta izboden i hospitalizovan pre devet meseci. Autor je u četvrtak uveče prisustvovao godišnjoj svečanosti PEN America, organizacije za književnost i slobodu izražavanja u kojoj je nekada bio predsednik.

„Osećam se odlično“, rekao je Ruždi, obučen u tamnu jaknu bez kragne i odgovarajuće pantalone. „Dugo sam povezan sa PEN Amerikom i srećan sam što sam među piscima i ljudima koji se bave knjigama.

Ruždi, 75, prisustvovao je svečanosti, na kojoj su se stotine pisaca i drugih članova PEN-a okupile na dobrotvornoj večeri.

Osnivač „Saturdai Night Live“ Lorne Michaels i iranski disident Narges Mohammadi bili su među onima koji će biti odlikovani.

Prošlog avgusta, Ruždi se pojavljivao u Institutu Chautaukua, neprofitnom centru za obrazovanje i povlačenje u zapadnom Njujorku, kada ga je napao mladić obučen u crno i sa nožem. Ruždi je zadobio više rana, zbog čega je ostao slep na desno oko i mučio se da piše.

Navodni napadač, Hadi Matar, izjasnio se da nije kriv po optužbama za napad i pokušaj ubistva.

Ruždi se godinama skrivao nakon što je veliki iranski ajatolah Ruholah Homeini izdao fetvu 1989. pozivajući na njegovu smrt zbog navodnog bogohuljenja u romanu „Satanski stih“, ali se dugo slobodno kretao pre napada u avgustu.

Od tada je dao nekoliko intervjua i na drugi način komunicirao preko svog Tviter naloga i pripremio primedbe. Ranije ove nedelje, isporučio je video poruku Britanskim književnim nagradama, gde mu je dodeljena nagrada Sloboda objavljivanja.