SAD: komentari o ukrajinskim „biolaboratorijama“

SAD: komentari o ukrajinskim „biolaboratorijama“

Vašington potvrđuje da sarađuje sa Kijevom na sprečavanju Rusije da pristupi biolaboratorijama Ukrajine.

Najviši američki diplomata potvrdio je da je Vašington bio uključen u pokušaje da se osigura da nijedan „materijal“ koji Ukrajina drži u svojim biolaboratorijama ne završi kod ruske vojske.

„Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za šta smo, zapravo, sada prilično zabrinuti… Ruske trupe, ruske snage možda žele da preuzmu kontrolu“, rekla je u utorak državni podsekretar SAD Viktorija Nuland dok je svedočila pred Komitetom za spoljne poslove Senata.

„Radimo sa Ukrajincima na tome kako mogu da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga ako se približe“, dodala je ona.

Ruska vojska je ranije tvrdila da ukrajinske vlasti užurbano uništavaju opasne materijale, uključujući visokopatogene bakterijske i virusne agense, koje su navodno čuvali u laboratorijama povezanim sa Pentagonom.

U ponedeljak je general-potpukovnik Igor Kirilov tvrdio da dokumenti koje je videla ruska vojska sugerišu da su neke od ovih laboratorija radile sa antraksom i kugom među drugim infekcijama. Kirilov je takođe naveo da je „jedini razlog“ zašto je Kijev navodno krenuo da uništi materijale bio zabrinutost da će ruski stručnjaci „veliko verovatno dokazati da su Ukrajina i SAD prekršile Konvenciju o biološkom oružju“ nakon što prouče uzorke.

Dok je Moskva izrazila zabrinutost zbog navodnog razvoja biološkog oružja u Ukrajini, čini se da Nulandova preventivno okrivljuje Rusiju za bilo kakvo potencijalno oslobađanje opasnih materijala usred vojnog sukoba koji je u toku.

Nulandova se složila sa senatorom Markom Rubiom da ako se hemijski ili biološki „incident“ ili „napad“ dogodi u Ukrajini, onda bi Rusija bila krivac.

„Nema sumnje, senatore, i klasična je ruska tehnika kriviti drugog čoveka za ono što oni sami planiraju da urade“, rekla je ona.

Kijev je negirao da je dizajnirao biološko oružje, dok je Pentagon insistirao da su spekulacije o njegovoj mogućoj umešanosti u takve programe u bivšim sovjetskim državama deo ruskih „dezinformacija“.