MMF će danas razmotriti izdvajanje dodatnih 1,4 milijarde dolara Ukrajini

MMF će danas razmotriti izdvajanje dodatnih 1,4 milijarde dolara Ukrajini

Izvršni odbor MMF-a sastaće se u sredu kako bi razmotrio hitan predlog za Ukrajinu vredan 1,4 milijarde dolara kako bi se ublažio šok za ukrajinsku ekonomiju od ruskog rata. Ovo je u utorak saopštila generalna direktorka Fonda Kristalina Georgijeva, prenosi Ukrinform.

„Danas smo poslali našem Izvršnom odboru predlog, koji će oni sutra razmotriti, da odobri 1,4 milijarde dolara podrške Ukrajini kako bismo joj pomogli da prevaziđe (ekonomski – prim. aut.) šok izazvan ovim ratom“, rekao je šef MMF-a.

Osim toga, prema rečima Georgijeve, MMF je promenio fokus pregovora sa ukrajinskim vlastima u okviru tekuće saradnje – sa „reformi“ na „upravljanje krizom“.

„Osoblje MMF-a je u svakodnevnom kontaktu sa ključnim ukrajinskim zvaničnicima. I mogu da vam kažem, tako je impresivno videti kako rade zajedno predano i profesionalno, uprkos sirenama koje se čuju čak i tokom diskusija“, rekao je generalni direktor Fondacije.

Istovremeno, napomenula je, MMF pomaže Ukrajini da mobiliše finansijsku podršku i resurse.

„MMF i Svetska banka su dve institucije koje često imaju zadatak da kanališu koordinisanu pomoć zemljama kojima je potrebna. Danas moramo pomoći Ukrajini da prevaziđe ovaj šok, ali za Ukrajinu će doći trenutak oporavka“, naglasila je Georgijeva.

Takođe je napomenula da će, prema MMF-u, rat koji je izazvala Rusija, kao i sankcije protiv nje, prekid ekonomskih i trgovinskih odnosa negativno uticati na ceo region.

„Neki od neposrednih suseda koji su direktno pogođeni ovim sukobom već se obraćaju MMF-u za dodatnu pomoć. Na primer, Moldavija je od nas tražila da povećamo pomoć, a mi ćemo učiniti sve što je moguće za naše članice kojima je potrebna podrška“, rekao je šef MMF-a.

Kako je preneo Ukrinform, Ukrajina je pokrenula međunarodnu inicijativu za suspenziju članstva Rusije i Belorusije u MMF-u i svim organizacijama Svetske banke.