Ruske snage su se pomerile oko 3 milje bliže Kijevu i Černihiv je sada „izolovan“, kaže američki odbrambeni zvaničnik

Ruske snage su se pomerile oko 3 milje bliže Kijevu i Černihiv je sada „izolovan“, kaže američki odbrambeni zvaničnik

Ruske snage su se u poslednjem danu pomerile napred, u blizini aerodroma Hostomel, za oko 5 kilometara (ili oko 3 milje), rekao je novinarima u četvrtak visoki zvaničnik američke odbrane.

Ruske snage nastavljaju da „napreduju svoje trupe“ duž dve paralelne linije izvan Kijeva, a na tim linijama najbliža linija je „dostigla oko 40 kilometara istočno od Kijeva“, rekao je zvaničnik.

„Vidimo da ruske snage nastavljaju da napreduju svoje trupe, one se tamo zaista nalaze duž dve vrste paralelnih linija, i procenjujemo da je najveći severni deo te dve linije, najbliža linija dostigla oko 40 kilometara istočno od Kijeva“, rekao je zvaničnik. rekao.

Od te dve linije, „one koja je južno od dve koje su na neki način izvirale iz Sumija, takođe procenjujemo da su neke od [ruskih snaga] možda stigle otprilike 40 kilometara od Kijeva“, rekao je zvaničnik.

Na južnoj liniji, zvaničnik veruje da se ruske snage „možda vraćaju nazad ka Sumiju“, ali nije jasno koliko snaga, koliko brzo se vraćaju ili zašto to rade, rekao je zvaničnik.

Grad Černihiv je „sada izolovan“, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je takođe u četvrtak rekao da su ruske snage izvele „775 lansiranja raketa“ „svih pruga, svih različitih varijanti“ od početka svoje invazije na Ukrajinu.

SAD su videle „izveštaje o prekidima interneta, posebno oko Mariupolja i Hersona“, u poslednja 24 sata, dodao je zvaničnik.