Bela kuća nastavlja da krivi Putina za vrtoglavi rast cena gasa

Bela kuća nastavlja da krivi Putina za vrtoglavi rast cena gasa

„Nema sumnje“ da je invazija ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu uticala na cene gasa u SAD, rekla je u četvrtak sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki nakon što je novi izveštaj o indeksu potrošačkih cena pokazao da su potrošačke cene porasle za više od 7,9 odsto u poslednjih 12 meseci. .

„Takođe, nema sumnje da kada strani diktator napadne stranu zemlju, i kada je taj strani diktator na čelu zemlje koja je treći najveći snabdevač naftom u svetu, to će imati uticaja, i to je “, rekla je Psaki novinarima na brifingu u Beloj kući.

Psaki je dodala: „Videli smo da je cena gasa porasla za najmanje 75 centi otkako je predsednik Putin postrojio trupe na granici Ukrajine.

Predsednik je ranije u četvrtak objavio saopštenje u kojem se sugeriše da je Putinov rat u Ukrajini odgovoran za nagli rast inflacije – on je to nazvao „Putinovim povećanjem cena“ – i rekao da je inflaciji ovog meseca veliki doprinos dalo povećanje cena gasa i energije.

Bela kuća se oslanja na procene Federalnih rezervi i spoljnih ekonomskih analitičara, rekla je Psaki i dodala: „Očekivanja i njihova procena u ovom trenutku i dalje su da će se ublažiti do kraja godine.