Rusija optužuje Zapad da koristi medicinsku opremu kao izgovor za uvoz oružja u Ukrajinu

Rusija optužuje Zapad da koristi medicinsku opremu kao izgovor za uvoz oružja u Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da ima dokaze da se za uvoz oružja u Ukrajinu koriste automobili sa medicinskim simbolima.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na ruski Komersant, takvu izjavu dao je izaslanik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

On je naveo da su relevantne činjenice snimljene na video snimku i postavljene na internet.

On je takođe rekao da je „Rusija zabrinuta što ukrajinske oružane snage oduzimaju automobile sa simbolima UN radi neprijateljstava“.

„Publikacije na Internetu pokazuju da su Oružane snage Ukrajine posedovale i automobile kompanije za isporuku DHL, koji se koriste za transport oružja. Ne možemo isključiti da pod okriljem automobila ovih organizacija (UN i OEBS) ili automobila sa medicinskim simboli u Ukrajinu, susedne države mogu da uvezu isto oružje koje je Zapad tako velikodušno obećao Kijevu“, rekao je Nebenzia, govoreći u Savetu bezbednosti UN.

Podsetimo, dan ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će Rusija „adekvatno reagovati“ ukoliko jedan broj zemalja NATO-a sprovede planove za snabdevanje Ukrajini borbenih aviona i sistema PVO.

Rusija je zabrinuta zbog činjenice da zapadne zemlje rade na povećanju smrtonosne vojne pomoći Ukrajini, neophodne za zaštitu od ruske invazije.

Zato bi izjava ambasadora Nebenzija mogla da bude priprema za javno mnjenje da će ruska vojska napasti i medicinska i diplomatska vozila.