SAD: Rusija blokira u Crnom moru više od 90 brodova koji nose hranu

SAD: Rusija blokira u Crnom moru više od 90 brodova koji nose hranu

Ruska mornarica blokira u regionu Crnog mora više od 90 civilnih brodova koji prevoze hranu za svetsko tržište.

„Trideset procenata svetskog izvoza pšenice obično dolazi iz regiona Crnog mora, kao i 20 procenata svetskog kukuruza i 75 procenata suncokretovog ulja. Ali Rusija je bombardovala najmanje tri civilna broda koji su prevozili robu iz crnomorskih luka u ostatak sveta, uključujući i jedan koji je iznajmila agrobiznis kompanija“, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman na brifingu Saveta bezbednosti UN 29. marta.

Posledice Putinovog rata osećaju se daleko izvan Ukrajine i direktno utiču na globalnu bezbednost hrane, izjavila je Šerman.

„Ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama, u suštini prekidajući izvoz žita. Oni navodno sprečavaju da oko 94 broda koji prevoze hranu za svetsko tržište stignu do Sredozemnog mora.“

Kao što je navedeno, mnogi brodari sada oklevaju da pošalju brodove u Crno more, čak i u ruske luke, s obzirom na opasnost koju predstavljaju ruske snage.

Prema podacima Human Rights Vatch-a, ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je prehrambenu krizu na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Konkretno, Liban dobija 80% pšenice iz Ukrajine; Egipat kupuje pšenicu kao i velike količine suncokretovog ulja; Libija uvozi više od 40% pšenice iz Ukrajine; Jemen – najmanje 27%. Pored toga, vlasti severozapadne Sirije snabdevaju region pšenicom i brašnom nabavljanim preko Turske, ali Turska uvozi 90 odsto pšenice iz Ukrajine.