RHMZ: Upaljen žuti meteo-alarm za jug Srbije, potencijalno opasno vreme

RHMZ: Upaljen žuti meteo-alarm za jug Srbije, potencijalno opasno vreme

Prema podacima RHMZ-a za jug Srbije je upajen narandžasti alarm. To znači da je vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

U Šumadiji, Pomoravlju, zapadnoj i istočnoj Srbiji je na snazi žuti alarm, što znači da vreme može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

RHMZ je objavio rano jutros i da se danas na jugozapadu zemlje u jutarnjim satima očekuje mestimičnio kiša. Na planinama u jutarnjim satima magla mestimično smanjuje vidljivost ispod 100 metara.

Takođe, i dalje je na snazi upozorenje o vodostajima. Naime, danas se umereni i veći porasti vodostaja očekuju na slivu Jadra, Ljuboviđi i Kolubari sa pritokama, na Zapadnoj Moravi, Bjelici, Moravici, Đetinji, Ibru, na pritokama Velike i Južne Morave sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima. Na manjim bujičnim vodotocima na ovim područjima moguća su kratkotrajna lokalna izlivanja.