N1: Više rudara rudnika “ Soko“ sprema se da da otkaz

N1: Više rudara rudnika “ Soko“ sprema se da da otkaz

Više rudara iz rudnika Soko sprema se da da otkaze jer su primoravani da silaze u jamu iako su merenja pokazivala da može doći do nesreće, saznaje N1.

„Na rudare u rudniku Soko već duže vreme vršen je veliki pritisak, naročito u poslednjih mesec dana, da silaze u jamu uprkos tome što im, po propozicijama sa kojima su svi bili upoznati, silazak nije bio bezbedan“, tvrdi za N1 izvor iz rudnika i navodi da su zaposleni ali i porodice povređenih i stradalih, pritisku tek sada izloženi.

Smatra da će, ipak, biti dosta onih koji će javno „tek progovoriti“.

„Mnogo rudara i zaposlenih još ćuti jer su pod kreditima, veoma zavisni od rada u Resavici, odnosno rudniku Soko. Ali, znam za nekoliko njih koji se više neće vraćati, ima onih koji su na bolovanjima i samo je pitanje dana kada će dati otkaz“, kaže naš izvor i posebno napominje da su svi oni veoma svesni da obavljaju rudarski, „a ne neki salonski“ posao, ali takodje vrlo dobro znaju da procene kada su im životi neposredno ugroženi.

„Poslednjih mesec dana su rudari u Sokobanji upozoravali na dešavanja koja obično prethode pojavi metana, ali ne – morali su da silaze i kopaju kao da se ništa ne dešava“, opisuje radnik koji za sada želi anonimnost.