Kompanija čokolade optužena za profit od dečijeg rada

Kompanija čokolade optužena za profit od dečijeg rada

Cadburi (Cadbury) je optužen da koristi djecu od 10 godina na svojim farmama kakaoa u Gani.

Mondelez internešenel, vlasnik popularnog britanskog proizvođača konditorskih proizvoda Cadburi, optužen je za iskorišćavanje dečijeg rada u Gani nakon što su se pojavili video snimci na kojima se vide radnici od samo 10 godina kako mačetama seku mahune kakaoa.

Snimak se pojavio u nedavnom dokumentarcu ‘Dispatches’ za Channel 4 u Velikoj Britaniji, u kojem je dvoje dece na farmi, koja navodno pripada Mondelezu, snimljeno kako pleve plantaže, koristeći oštre noževe da otvaraju mahune kakaoa, i ljuljaju se štapovima sa sečivima da bi sakupite mahune sa drveća. Čini se da niko od dece nema nikakvu zaštitnu opremu, a jedna devojčica je izjavila da je jednom otvorila stopalo dok je koristila dugačku mačetu.

Druga devojka je rekla da je prevarena da radi na plantaži, tvrdeći da je imala utisak da će otići na farmu svog ujaka da pomogne u brizi o deci, ali je umesto toga bila primorana da radi dugo na farmi i da joj nije dozvoljeno da ide u školu. Dodala je da nikada nije govorila o tome jer se „previše plaši“.

Kampanji koji se bore protiv dečijeg rada tvrde da farmeri u Gani dobijaju manje od 2 funte (2,62 dolara) dnevno i da stoga jednostavno ne mogu priuštiti da angažuju odrasle radnike. Ain Riggs, osnivač Slave Free Chocolate, rekla je za Gardijan: „Užasno je videti ovu decu kako koriste ove dugačke mačete, koje su ponekad upola njihove visine. Čokoladne kompanije su obećale da će ovo očistiti pre više od 20 godina. Znali su da profitiraju od dečijeg rada i izbegavali su svoja obećanja.”

Mondelez, koji vodi program održivosti pod nazivom Cocoa Life, izjavio je da je veoma zabrinut zbog izveštaja o korišćenju dečijeg rada na jednoj od njihovih farmi, proglašavajući da „nikakva količina dečijeg rada u lancu snabdevanja kakaom ne bi trebalo da bude prihvatljiva“, obećavajući da će dalje istražiti ovo pitanje.

Portparol Mondelez International-a rekao je: „Duboko smo zabrinuti zbog incidenata dokumentovanih u programu Dispečes. Izričito zabranjujemo dečiji rad u našim operacijama i neumorno radimo na tome da zauzmemo stav protiv toga, ulažući značajne napore kroz naš program Cocoa Life da poboljšamo zaštitu dece u zajednicama u kojima nabavljamo kakao.”

Optužbe dolaze uoči najprometnijeg doba godine u konditorskoj industriji, jer se svake godine u Velikoj Britaniji, gde je Cadburi i dalje jedna od najpoznatijih britanskih kompanija za proizvodnju čokolade, potroši više od 300 miliona funti (393,6 miliona dolara) na čokoladna uskršnja jaja i poslastice.