Radnici Fijata danas protestovali zbog ponude menadžmenta za odlazak iz firme

Radnici Fijata danas protestovali zbog ponude menadžmenta za odlazak iz firme

Nakon što je pre samo desetak dana Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem pompezno najavila početak proizvodnje električniog automobila za 2024. godinu u kragujevačkoj fabrici, usledio je hladan tuš za radnike. Oni su tokom jučerašnjeg dana pozivani od strane menadžmenta na individualne razgovore i ponuđene su im dve opcije: odlazak na rad u inostranstvo ili odlazak na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje uz zakonsku otpremninu.

Pročitajte više: Sadržaj teksta predočen radnicima kragujevačke fabrike automobila.

Oko 2.000 radnika Fijata našlo se pred svršenim činom. Trenutno su kako kažu uznemireni, bez jasnog cilja šta će dalje, ali smatraju da su ovi događaji samo uvod u konačan odlazak Fijata iz Kragujevca.

Iz sindikata “ Nazavisnost“ kažu da su se radnici danas okupili kako bi preneli svoje zahteve Vladi Srbije od koje očekuju hitno reševanje njihovog statusa. Prema rečima potpredsednika sindikata Igora Anđića oni zahtevaju da Vlada Srbije konačno ozbiljno razgovara sa menadžmentom Fijata, da se utvrdi da li oni planiraju da ostanu u Kragujevcu, a ukoliko to zaista žele da radnicima koji ne žele da idu u inostranstvo ili na biro rada omoguće plaćeno odsustvo do pokretanja nove proizvodnje.

Okupljeni radnici su otišli i do zgrade Skupštine grada gde im je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić poručio da nikome nije u interesu da Fijat ode iz Kragujevca i da će se svi potruditi da sačuvaju njihova radna mesta.

Delegacija Fijatovih radnika imala je i kratak sastanak sa gradonačelnikom na kome je dogovoreno da početkom naredne nedelje svi odu u resorno ministarstvo u Beograd, gde će razgovarati o planovima države u vezi Fijata.