Kragujevac: FIAT neće proizvoditi nova vozila do 2024. godine

Kragujevac: FIAT neće proizvoditi nova vozila do 2024. godine

Do početka proizvodnje novog EV modela, radnici neće imati posla u kragujevačkoj fabrici automobila. Predstoji posao pripreme i adaptacije pogona za finaliziranje novog električnog modela koji će biti nuđen u okviru game FIAT automobila.

Do tada je ponuđen angažman u drugim fabrikama grupe Stellantis. Izbor je moguć između proizvodnih pogona koji se nalaze u Slovačkoj, Poljskoj, Nemačkoj ili Italiji. Uz svaku od opcija je ponuđen finansijski paket kojim kompanija planira da kompenzuje radnike u zavisnosti od opcije koju odaberu.

Dokument u koji je portal Okvir.net imao uvid je neformalno formatiran i nije bio ponuđen na memorandumu sa obeležjima kompanije.

Nepotpun dokument kojim je saopšten sažetak ponude za zaposlene FIAT-a u Kragujevcu

Kako je navedeno u tekstu, troškove smeštaja zaposleni snosi sam, u stranoj državi, u kojoj odabere privremenu radnu jedinicu. Takođe, radnicima će biti isplaćen drugi od dva naznačena iznosa bonusa, tek nakon povratka sa radnog mesta u inostranstvu, u udelu proporcionalnom vremenu na radu. Radnici imaju rok do 20. maja tekuće godine (ukupno 7 dana) da se odluče da li prihvataju neku od opcija i iskažu koji izbor su napravili.

U sažetom tekstu ne stoje nikakve odredbe za radnike koji ne mogu ili ne žele da odaberu neku od ponuđenih opcija. Nisu navedeni detalji drugih troškova, zdravstvenog osiguranja, osiguranja od povreda na radu i drugih materijalnih i nematerijalnih kompenzacija u vezi sa obavljanjem rada na radnom mestu u inostranstvu.

Do trenutka objavljivanja ove vesti, kompanija Stellantis nije izdala zvanično saopštenje, niti je o ovome saopštenje dao Samostalni sindikat kragujevačke fabrike.