Protest dela frilensera: Želimo da živimo, a ne da preživljavamo

Protest dela frilensera: Želimo da živimo, a ne da preživljavamo

Više od 200 radnika na internetu (frilensera) okupilo se ispred zgrade Vlade Srbije gde su protestovali nezadovoljni Predlogom Vlade za rešavanje statusa radnika tog sektora. Okupljeni su najpre blokirali jednu traku Nemanjine ulice, ispred zgrade Vlade, a onda krenuli u protestnu šetnju ka Ministarstvu finansija.

Jedan od frilensera Nemanja Grujić izjavio je da su se danas okupili kako bi „principijalno“ nastavili borbu za prava frilensera čija dugovanja nisu otpisana trenutnim predlogom vlasti. Grujić je rekao da predlog nije još usvojen, iako su ga predstavnici radnika na internetu prihvatili i najavio je dalje akcije.

„Oni traže da retroaktivno platimo i zdravstveno osiguranje koje nismo koristili i druge stvari. To je neprihvatljivo“, kazao je on za agenciju Beta.

Okupljeni su rekli i da ne žele da preživljavaju, već da žive kao normalni ljudi.

Vlada Srbije saopštila je u sredu da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika te industrije.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar potvrdio je za N1 da je dogovor postignut i da frilenseri dobijaju veće poresko oslobođenje, da će im za uplaćene doprinose biti priznat radni staž i da im poreski nameti od 1. oktobra neće biti veći.