Pritisak na Putina počinje „da ima nekog efekta“, tvrdi visoki američki zvaničnik

Pritisak na Putina počinje „da ima nekog efekta“, tvrdi visoki američki zvaničnik

Vašington se obavezao da će nastaviti da pomaže Ukrajini na svaki mogući način.

Pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina „počinje da ima nekog efekta“, jer se čini da Moskva teži „stvarno ozbiljnim pregovorima“, rekla je u nedelju zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

Govoreći za Fok Nevs, Šerman je rekao da SAD imaju dva glavna cilja kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Prvo je podrška Kijevu na svaki mogući način i, kako je Šerman naglasio, 1,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći, koju su izdvojile SAD, „stvarno pomaže Ukrajini da se odupre“.

Drugi cilj je, kako je naglasio zamenik državnog sekretara, „izvršiti ogroman pritisak na Vladimira Putina” da ga natera da „prvo dobije prekid vatre, da dobije humanitarne koridore i da prekine ovu invaziju”. Po mišljenju Vašingtona, Putin je sam odlučio da pokrene „nepravedan, ničim izazvan rat protiv suverene zemlje“ – a SAD, rekao je Šerman, „ne mogu da dopuste da to stoji“.

„Taj pritisak počinje da ima nekog efekta. Vidimo neke znake spremnosti za prave, ozbiljne pregovore. Ali moram da kažem… za sada se čini da Vladimir Putin namerava da uništi Ukrajinu“, rekao je Šerman.

Moskva i Kijev su izrazili određeni optimizam u vezi sa tekućim razgovorima. Član ruskog pregovaračkog tima Leonid Slucki je ranije u nedelju rekao za RT Arabic da bi „značajan napredak“ koji je primetio u pregovorima mogao uskoro navesti dve strane u sukobu da potpišu sporazum. Dan ranije, pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da se dve zemlje približavaju kompromisu.

Moskva je napala Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i nedavnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije.

Rusija želi da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike Donbasa. Zapadne zemlje odgovorile su na rusku ofanzivu uvođenjem sankcija Moskvi bez presedana.