Povećanje proizvodnje omega-3 može pomoći u smanjenju hronične upale i bolesti masne jetre

Povećanje proizvodnje omega-3 može pomoći u smanjenju hronične upale i bolesti masne jetre

Nova studija istraživača sa Univerziteta Laval u Kvebeku, Kanada, pokazuje da genetski povećanje proizvodnje omega-3 masnih kiselina, bez direktnog kontakta sa mikrobiotom creva, poboljšava ravnotežu insulina i glukagona (ravnoteža glukoze) kod gojaznih miševa,  objavljeno je u časopisu Function.

Omega-3 masne kiseline smanjuju naslage masti u jetri interakcijom sa mikrobiotom creva tokom procesa varenja. Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u jetri, zauzvrat, povećava nivoe medijatora dobijenih od omega-3, koji mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju skladištenja masti u jetri i hronične upale.

„Pokušavali smo da utvrdimo koju ulogu crevna mikrobiota igra u metaboličkim poboljšanjima vezanim za omega-3 masne kiseline, kao što su glukoza u plazmi i insulin, zdravlje creva i funkcija jetre“, rekao je dr Andre Marette, glavni autor studije. .

Bolest masne jetre se sve više dijagnostikuje i povezuje sa pratećim bolestima kao što su dijabetes i bolesti srca. Cilj je smanjiti bolest masne jetre i prateće komorbiditete smanjenjem hronične upale i količine masnih naslaga u jetri.